Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Arne Olsen, Kari Kjønaas Kjos og Jon Jæger Gåsvatn om en reell behandlingsgaranti for kreftpasienter

Dette dokument

  • Dokument 8:18 S (2011–2012)
  • Dato: 09.11.2011
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til de lange ventetidene for kreftpasienter. I denne sammenheng er det nødvendig å iverksette tiltak som sørger for kortere ventetid, både for behandling og diagnostisering.

24. juli 2011 kunne leses følgende i ulike medier:

«Jens Stoltenberg lover mer bråk og omstillinger i helsevesenet. Samtidig sier han at han vil innføre en tidsgaranti for kreftpasienter.»

Følgende løfte ble gitt fra statsministeren:

«Det skal ikke gå mer enn 20 dager fra man oppdager kreft til man begynner behandling.»

Representanter fra Fremskrittspartiet har gjentatte ganger forsøkt å få svar på hva som faktisk ligger i denne garantien. Garantien viste seg å være et rundskriv til de regionale helseforetakene med veiledende tider for kreftbehandling. Forslagsstillerne mener dette derfor ikke innebærer noen form for garanti, eller tiltak for øvrig, som sikrer kreftpasienter den raske behandlingen som er nødvendig.

På TV2-nyhetene 7. november 2011 fikk man høre en historie hvor en kreftpasient hadde ventet fire måneder på behandling. Pasientens reaksjon på den mye omtalte kreftgarantien var følgende:

«Jeg vil påstå for deg herr kjære Jens Stoltenberg at det er propaganda du kommer med. Det er nærmest en løgn og det er forferdelig at du kan stå på tv og si på den måten den.»

Forslagsstillerne er av den oppfatning at mange oppfattet statsministerens utspill i juni 2011 som en direkte garanti, noe den har vist seg å ikke være.

Lederen for Norsk onkologisk forening (norske kreftlegers forening), mener statsministerens kreftgaranti bare er tomme ord og uttalte følgende til TV2-nyhetene 7. november 2011:

«Den har ikke forandret vår hverdag, den har heller bare skapt mer frustrasjon for pasienter som tror de har en garanti, men så er det i realiteten ingen garanti.»

En annen lege uttaler til samme kanal at garantien ikke kan etterleves, fordi behovet er stort, og man mangler nødvendig utstyr og personell.

Forslagsstillerne viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett, samt ulike forslag i Stortinget, som ville sørget for bedre kapasitet og utstyrstilgang ved norske sykehus.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å innføre en reell behandlingsgaranti for kreftpasienter, med juridiske rettigheter. Dette vil innebære at pasienter som må vente lengre enn 20 dager, uten at dette er medisinskfaglig begrunnet, får tilbud om behandling hos private aktører eller ved sykehus i utlandet, finansiert av folketrygden.

Forslagsstillerne vil understreke at Fremskrittspartiet har som målsetting å sørge for at det norske helsevesenet ved hjelp av offentlige og private aktører settes i stand til å innfri en slik behandlingsgaranti i fremtiden, både hva gjelder kapasitet, nødvendig utstyr og bygningsmasse. Frem til dette er på plass er det derfor behov for å benytte kapasitet i utlandet for å oppfylle en behandlingsgaranti for kreftpasienter.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2012, etablere en reell behandlingsgaranti for kreftpasienter, som inneholder juridisk rett til behandling innen 20 virkedager dersom det ikke foreligger medisinskfaglige begrunnelser som tilsier lengre behandlingstid.

9. november 2011