Representantforslag fra stortingsrepresentantene Solveig Horne, Ib Thomsen og Øyvind Korsberg om å opprette en uavhengig tilsynsfunksjon for barnehagene

Dette dokument

  • Dokument 8:64 S (2011–2012)
  • Dato: 28.02.2012
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne mener det er viktig å sikre et mangfold i barnehagetilbudet og høy kvalitet i den enkelte barnehage. Mangfold etableres gjennom vilje til å slippe til ulike private aktører ved å sikre disse rett til offentlig finansiering og likebehandling med de kommunale barnehagene. Barn har krav på et kvalitetsmessig like godt barnehagetilbud enten de går i private eller kommunale barnehager. Forslagsstillerne er nå bekymret over signaler om at en i mange barnehager har fått redusert kvaliteten etter at finansieringen gikk over i kommunerammen. Det vises også til en del ulykker som har skjedd i enkelte barnhager, og i den forbindelse er det viktig at en sikrer at barnehagene har tilfredsstillende rutiner og at driften av barnehagene skjer på en forskriftsmessig måte. I dag er det kommunene selv som har tilsynsansvaret for barnehagene, noe som kan være uheldig all den tid de i så fall har en dobbeltrolle som aktør og kontrollør.

Det vises også til Innst. 14 S (2011–2012) hvor Fremskrittspartiets representanter fremmet forslag om å opprette et slikt uavhengig tilsyn. Forslagsstillerne er nå glade for at det ser ut som om det er en større interesse for et slikt forslag i Stortinget, og legger spesielt merke til at Høyre nå signaliserer at de er positive til et slikt tiltak. Et uavhengig tilsyn for barnehagene er et gode, fullt og helt i tråd med barnas rettigheter, mot et godt barnehagetilbud, og forslagsstillerne håper at også regjeringspartiene vil se verdien av denne opprettelsen. Det er imidlertid viktig å sørge for at et slikt tilsyn ikke utelukkende får funksjonen til en «formanende pekefinger» overfor sektoren, men at det faktisk får et sett med reelle sanksjonsmidler mot de barnehagene som ikke tilfredsstiller kvalitetskravene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme sak om å opprette en uavhengig tilsynsfunksjon for barnehagene.

28. februar 2012