Vurdering

Forslagsstillerne mener regjeringen snarest må iverksette tiltak for områdene i Finnmark som fremdeles sliter med et for intensivt beitetrykk med hensyn til ressursgrunnlag. Dette er viktig for å sikre en mer forsvarlig ressursforvaltning av reindriften når det gjelder beitearealer.

Forslagsstillerne har merket seg økte konflikter mellom reindriftsnæringen og øvrige interesser i Finnmark fylke. I denne sammenheng skal ikke -arealbehovet for reindriftsnæringen gå foran eller på bekostning av annen næringsutvikling eller andre interesser i samme område.

I perioden fra reindriftsloven ble behandlet og frem til i dag har det vært mange medieoppslag om alvorlige problemer med et altfor høyt antall reinsdyr i store deler av Finnmark. I henhold til medieoppslag er Finnmarksvidda nedbeitet og mange dyr så av-magret at de ikke tåler å bli transportert til slakting. Forslagsstillerne mener at en slik situasjon er svært alvorlig for både miljøet og dyrevelferden.

Forslagsstillerne er kritiske til dagens manglende individmerking av tamrein, noe som gir alvorlige negative konsekvenser for både dyrevelferd, mat-trygghet og naturressurser. En slik merking vil kunne gi grunnlag for en vesentlig forbedret sporing i matkjeden. Individmerking vil også åpne for effektiv telling av dyr på vidda og antall dyr per siida.