Representantforslag fra stortingsrepresentanten Jan Arild Ellingsen om å forby synlige religiøse eller politiske symboler som del av Forsvarets uniformer

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstilleren viser til debatten som har gått den siste tiden om bruk av religiøse plagg og symboler til uniformer. Debatten om hijab i politiet har vart en stund, og det har vært bred debatt om bruk av dette religiøse symbolet i politiet. Statsråd Hadia Tajik har slått fast at hijab ikke blir en del av politiuniformen i overskuelig framtid. Kulturministeren viser i sin begrunnelse til den kristen-humanistiske arv Norge har. Forslagsstilleren oppfatter dette som en innsiktsfull og riktig avgjørelse. Debatten fra politiet kan delvis overføres til Forsvaret. Forsvaret er samfunnets skarpeste sikkerhetspolitiske verktøy, og dets hovedoppgave er å beskytte landets suverenitet. Forslagsstilleren mener at uniformene i Forsvaret skal representere verdinøytralitet, ikke religion, politikk eller ideologi. Prinsippet om nøytralitet fjernes dersom man godtar synlige religiøse symboler til uniformene, slik dagens uniformsreglement gjør.

Forslagsstilleren ser argumentet om at det kan være positivt for Forsvaret å rekruttere personell fra ulike religioner, men forslagsstilleren mener at dette ikke er vektige nok argumenter for å gå på akkord med prinsippet om uniformens nøytralitet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen endre dagens uniformsreglement, slik at det ikke vil være tillatt å benytte synlige religiøse eller politiske symboler som del av uniformen i Forsvaret.

20. februar 2013