Tiltak

En tydelig profilering på utvalgte kunnskapsområder styrker Norges attraktivitet som kunnskapsnasjon. Forslagsstillerne mener en betydelig andel av friske midler til sektoren skal settes inn i en konkurransepott. For at institusjonene skal kunne konkurrere om midler fra denne potten, må de dokumentere grunnlaget og strategien for hvordan de skal lykkes med å ta en posisjon internasjonalt. Forslagsstillerne har tro på konkurranse som et viktig virkemiddel for å stimulere til økt kvalitet, også innenfor høyere utdanning og forskning. Det vil derfor være naturlig å prioritere slike konkurransearenaer.

Norsk forskning av internasjonal toppklasse er en avgjørende forutsetning for å skape norske universitetsmiljøer i verdenstoppen. Etableringen av sentre for Fremragende forskning (SFF) og Forskningsbasert innovasjon (SFI) har vært av stor betydning når det gjelder å prioritere ressurser til de beste miljøene på ulike felt av forskningen. Evalueringen av de første 10 år med SFF er svært positiv, og har utvilsomt bidratt til en sterk kvalitetsheving også i internasjonal sammenheng. For å utvikle og beholde verdensledende kompetanse på utvalgte strategisk viktige områder for Norge, må de ulike senterordningene styrkes og videreutvikles. Forslagsstillerne ønsker også at større deler av forskningsmidlene fordeles på sentre etter konkurranse. Slike satsinger må gjøres så ambisiøse og attraktive at de naturlig vil tiltrekke seg internasjonalt ledende forskere og studenter fra andre land.

Samtidig må strukturen innen den høyere utdanningssektoren fortløpende vurderes og tilpasses kravet til faglig sterke og robuste utdannings- og forskningsmiljøer. Forslagsstillerne vil videre påpeke at et mulig tiltak er å etablere en statlig stipendieordning som gir norske forskere og forelesere mulighet til å forske og undervise ved fremragende utenlandske institusjoner, og en tilsvarende ordning for å trekke internasjonalt ledende forskere og forelesere til Norge. Videre må det legges til rette for at norske utdanningsinstitusjoner kan etablere forskningsvirksomhet i andre land.