Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken og Torgeir Knag Fylkesnes om innføring av to barnehageopptak i året

Dette dokument

  • Dokument 8:10 S (2013–2014)
  • Dato: 21.11.2013
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Under den rød-grønne regjeringen ble barnehageforliket inngått i Stortinget i 2002 satt ut i livet. Det ble innført full barnehagedekning og lovfestet rett til barnehageplass. Mer enn 60 000 flere barn fikk plass i barnehagen, til en stadig lavere pris – i tråd med barnehageforlikets maksprisløfte.

Men noen småbarnsforeldre har ventet for lenge på barnehageplass til sine barn. Barn som er født etter 31. august har nemlig ikke vært garantert barnehageplass innen ett år. Barn født etter denne datoen har i verste fall måttet vente til de er to år, med de problemene dette skaper for småbarnsfamilier med to arbeidende foreldre. Årsaken er at det i mange kommuner har vært sprengt kapasitet i barnehagen, og bare ett årlig opptak.

I den rød-grønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014, ble det bevilget 241 mill. kroner for å starte opptrappingen mot to årlige barnehageopptak. Bevilgningen ville gjort at også barn født mellom 1. september og 31. oktober ville vært garantert plass etter ett år. Målet var å sikre alle barn den samme retten i løpet av den inneværende stortingsperioden.

Dette målet har støtte av et flertall på Stortinget. I tillegg til at de tre rød-grønne partiene Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter opptrappingen mot to opptak, har både Venstre og Kristelig Folkeparti lignende formuleringer i sine stortingsprogram. Venstre ønsker to opptak, mens Kristelig Folkeparti vil sikre alle barn over ett år samme rett til barnehageplass «gjennom flere opptak i året». Samtlige stortingspartier lovet i valgkampen å gjøre noe for å hjelpe situasjonen til småbarnsforeldre med høstbarn i barnehagekø.

Statsminister Erna Solberg ga imidlertid i muntlig spørretime den 6. november 2013 uttrykk for at innføring av to opptak ikke var en prioritert oppgave for denne regjeringen. En risikerer derfor at en mindretallsregjering blokkerer stortingsflertallets ønske om innføring av to barnehageopptak i året. Forslagsstillerne ser det derfor som nødvendig at Stortinget ber regjeringen om å sørge for innføringen av to årlige barnehageopptak i denne stortingsperioden.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for innføring av to årlige barnehageopptak i løpet av inneværende stortingsperiode.

21. november 2013