Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Karin Andersen og Snorre Serigstad Valen om effektiv håndhevelse av forbudet mot reservasjon for leger

Dette dokument

  • Dokument 8:37 S (2013–2014)
  • Dato: 18.03.2014
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen har varslet at den går inn for å foreslå reservasjonsrett knyttet til abort for fastleger. Samtidig forklarer regjeringen at den skal rydde opp i alle andre former for reservasjon. Hvordan dette skal håndheves, har regjeringen ikke gjort rede for.

Gjennom mediene er det kjent at en rekke leger, i strid med regelverket, praktiserer reservasjon, også ut over spørsmålet om abort. I sitt høringsnotat gjør Helse- og omsorgsdepartementet det klart at det kun er reservasjon mot henvisning til abort som skal inkluderes i denne omgang, dette til tross for at regjeringens forslag til lovtekst åpner for reservasjon også på flere grunnlag. I høringsnotatet skrives følgende:

«Fastlegen skal ikke kunne reservere seg mot å motta epikrise fra sykehuset etter at abortinngrepet er utført eller mot å følge kvinnen opp etter inngrepet. Kvinner som eventuelt ikke ønsker å forholde seg til legen som har reservert seg i etterkant av inngrepet, kan velge å bytte fastlege.

Reservasjonsadgangen skal ikke omfatte forskrivning eller innsetting av prevensjon eller henvisning til assistert befruktning. Dersom aktiv dødshjelp skulle bli tillatt i Norge, bør fastlegene også kunne reservere seg mot dette.»

Forslagsstillerne mener det er vesentlig å sikre at forbudet mot reservasjon håndheves effektivt for å sikre innbyggerne i Norge likeverdige helsetjenester.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie uttalte følgende da Dokument 8:2 S (2013–2014) ble behandlet i Stortinget:

«Fastlegen skal kunne reservere seg mot å henvise til abort, ikke mot å henvise til assistert befruktning, forskrive prevensjon eller å sette inn spiral.

Den handlet om en egendefinert reservasjonsrett, der den enkelte lege, uten noen som helst reguleringer, kunne reservere seg mot hva som helst – alt fra spiral og utskriving av p-piller til henvisning til abort og assistert befruktning, der en også kunne diskriminere mellom lesbiske par og heterofile par. Det er det denne regjeringen rydder opp i.»

En reell håndhevelse av dette forutsetter at regjeringen iverksetter tiltak både for å kartlegge omfanget av reservasjon, og at det klargjøres at det er forventet av tilsynsmyndighetene at brudd på plikten til å tilby likeverdig helsehjelp gjennom reservasjon får konsekvenser.

Forslagsstillerne mener videre det er nødvendig med en grundig gjennomgang for å sikre at dagens lovverk er tilstrekkelig til å kunne håndheve reservasjonsforbudet, og ber Stortinget anmode regjeringen om å legge fram for Stortinget eventuelle lovforslag regjeringen finner nødvendig for å kunne håndheve reservasjonsforbudet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen gi Helsetilsynet i oppdrag å gjennomføre et landsomfattende tilsyn der legers reservasjon, både mot befatning med abort og andre temaer, kartlegges.

  • 2. Stortinget ber regjeringen presisere overfor tilsynsmyndighetene at regelbrudd knyttet til legers forskjellige reservasjoner skal sanksjoneres.

  • 3. Stortinget ber regjeringen fremme forslag til eventuelle lovendringer regjeringen finner nødvendig for at regelverket som forbyr legers reservasjon, skal kunne håndheves på en effektiv måte.

18. mars 2014