Representantforslag fra stortingsrepresentantene Eva Kristin Hansen, Trond Giske og Dag Terje Andersen om å tillate bruk av blyhagl utenfor våtmarksområder og skytebaner

Dette dokument

  • Dokument 8:55 S (2013–2014)
  • Dato: 10.04.2014
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I Norge har man hatt et totalforbud mot blyhagl siden 2005. Dette forbudet har vært en sentral del av arbeidet mot spredning av bly i norsk natur.

Etter at totalforbudet ble innført har det vært en pågående debatt, ført an av Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Det fremheves i diskusjonen at det ikke er tilstrekkelig faglig grunnlag og kunnskap for å ha et totalforbud utenfor våtmarksområder og skytebaner. Et sentralt argument fra jegerne er også at bruk av blyhagl ved jakt på småvilt sikrer en mer dyreetisk jakt og er sikrere for jegerne da det er større rikosjettfare ved bruk av ulike typer alternativ ammunisjon.

I EU er det kun Danmark og Nederland som har et totalforbud. Sverige vedtok et totalforbud ved jakt i 2006. Dette ble endret i 2007 da de åpnet for jakt med blyhagl utenom våtmarksområder og åpent, grunt vann.

Stortinget behandlet et representantforslag om samme tema våren 2013. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skrev da i brev til komiteen at han mente det ikke var riktig å endre forbudet, men at «Eventuell ny kunnskap av betydning vil likevel føre til en ny vurdering av dette». Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet skrev i sine merknader følgende:

Komiteens flertall er enig med miljøvernministeren i at det ikke er riktig å endre forbudet mot blyhagl nå, men at eventuell ny kunnskap av betydning vil kunne føre til en ny vurdering av dette.

Denne kunnskapen bør innhentes i forbindelse med regjeringens oppfølging av dette forslaget.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge til rette for å tillate bruk av blyhagl til jakt utenfor våtmarksområder og skytebaner.

10. april 2014