Representantforslag fra stortingsrepresentantene Arild Grande, Rigmor Aasrud, Sonja Mandt og Hege Haukeland Liadal om barnevern – ideelle organisasjoner og skjermede anbud

Dette dokument

  • Dokument 8:85 S (2013–2014)
  • Dato: 17.06.2014
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Helse- og sosiale tjenester gitt av ideelle aktører, har vært og er viktige samarbeidspartnere for velferdsorganisering og tilbud i Norge. Tjenester i regi av Blå Kors, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og andre ideelle organisasjoner bidrar med kvalitet, utvikling og utålmodighet på vegne av mennesker med store omsorgsbehov. De deltar dessuten ofte i samfunnsdebatten på vegne av grupper i befolkningen som sliter.

Ideelle tilbydere har som oftest egenverdi i oppdrag fra medlemmer, eller stiftere. De baserer seg ikke på økonomisk fortjeneste, og har ofte et betydelig innslag av frivillige bidragsytere.

Regjeringen Stoltenberg II inngikk avtale med de ideelle organisasjonene som tilbyr tjenester på helse- og omsorgsområdet. Samarbeidsavtalen inneholder en rekke elementer for hvordan dette samarbeidet skal utvikles. To områder hadde særskilt oppmerksomhet i oppfølgingen; nemlig anbudenes lengde og pensjonsutfordringene.

EUs nye anskaffelsesdirektiv skal tre i kraft 1. januar 2016, og Norge har ikke lyktes med å få unntak for private, ideelle organisasjoners virksomhet. Sosiale og miljømessige hensyn skal imidlertid kunne vektlegges innenfor direktivet.

Statsråd Solveig Horne opplyste i Stortinget 20. mai 2014 at hun ville gjennomføre egne anbudsrunder i barnevernet, gjennom en (midlertidig) ordning med skjermet konkurranse fra 1. februar 2015 og 14 måneder framover.

Alle som berøres av dette vil måtte få svært krevende arbeidsforhold, med en så kort varighet. Dette vil først og fremst gjelde de barna som har sin trygghet knyttet til de aktuelle institusjonene, men også ansatte og ledelse.

Helse Vest, som omfattes av samme regelverk, har lyst ut anbud om tverrspesialisert rusbehandling, med seks pluss to års varighet på anbudet.

Samarbeidsavtalen varsler at de enkelte tjenestesektorer i staten skal utvikle generelle kvalitetskriterier. En viktig del av dette arbeidet er å identifisere hvordan særtrekk ved ideelle aktørers tilbud kan tilføre økt kvalitet til tjenestene, og hvordan slike kvaliteter kan vektlegges.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sikre at kommende anbud i barnevernet får tilsvarende anbudslengde som den som er lagt til grunn i Helse Vest for tverrsektoriell rusbehandling. Stortinget ber derfor regjeringen utnytte handlingsrommet fram til nytt EU-direktiv om offentlige anskaffelser innlemmes i norsk rett, og ta i bruk maksimal anbudslengde i avtaler med ideelle aktører.

17. juni 2014