Representantforslag fra stortingsrepresentant Jenny Klinge om å gjøre det straffbart å bortføre mindreårige som er underlagt akuttvedtak av barnevernet

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Straffeloven § 216 gjør det straffbart å bortføre mindreårige fra noen som har foreldreansvar eller som har omsorgen etter barnevernloven.

I en kjennelse fra januar 2013 (Norsk Retstidende 2013 side 59) kom Høyesteretts ankeutvalg til at et akuttvedtak etter barnevernloven § 4-6 annet ledd ikke medfører at omsorgen for barnet blir overført til barnevernet på en måte som omfattes av straffeloven § 216.

Avgjørelsen viser at Høyesterett ved sin tolkning av straffeloven bygger sin forståelse på begrepsbruken i barnevernloven. I et strafferettslig perspektiv ser man at dette er uheldig.

Det innebærer at mindreårige som er omfattet av et akuttvedtak truffet av barnevernet, har et dårligere strafferettslig vern enn andre barn. Forslagsstilleren stiller seg undrende til om dette er lovgivers intensjon, og mener at den nevnte rettsavgjørelsen illustrerer behov for en endring av lovverket.

De siste årene har man hatt flere tilfeller hvor biologiske foreldre bortfører egne barn, etter at barnevernet har truffet vedtak om akuttplassering av barnet. Sakene oppleves som dramatiske, og det er i slike situasjoner uheldig at handlingen ikke kan bli møtt med strafferettslige sanksjoner. Forslagsstilleren mener at i slike situasjoner kan det ha en preventiv effekt at handlingen er straffbar.

Barn som er akuttplassert, er ofte i en sårbar situasjon. Båndene til de biologiske foreldrene kan være sterke. Men når personer som er vurdert til ikke å ha tilstrekkelig omsorgsevne, bortfører mindreårige, er det ekstra alvorlig. Det utsetter barnet for stor fare, og risiko for traumer senere i livet.

En ekstern arbeidsgruppe leverte i januar 2014 en rapport til Justis- og beredskapsdepartementet med forslag til tiltak på barnebortføringsområdet. Rapporten kaster lys over viktige problemstillinger.

Forslagsstilleren vil peke på viktigheten av at denne gruppen mindreårige, som er omfattet av akuttvedtak truffet av barnevernet, har et strafferettslig vern både nasjonalt og internasjonalt.

På denne bakgrunn mener forslagsstilleren at det er nødvendig å endre straffeloven § 216 slik at også personer som bortfører egne barn som er akuttplassert i medhold av barnevernloven § 4-6, skal kunne straffes.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme sak om endring av straffeloven § 216 slik at bortføring av mindreårige som er omfattet av akuttvedtak i medhold av barnevernloven § 4-6 annet ledd, blir straffbart.

12. mars 2015