Representantforslag om å utvide virkeområdet for folkehøyskoleloven til også å gjelde på Svalbard

Dette dokument

  • Representantforslag 20 S (2016–2017)
  • Dato: 24.11.2016
  • Fra: Iselin Nybø, Pål Farstad og Trine Skei Grande
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne er kjent med at det i dag er krefter som jobber med å etablere en folkehøyskole på Svalbard, et tilbud som vil kunne være et unikt, attraktivt og svært positivt bidrag til lokalsamfunnet.

Svalbardlandskapet og -historien er ulikt noe annet i Norge, hvilket gjør området godt egnet for en folkehøyskole med linjer innen blant annet friluftsliv, natur og miljø, som det legges opp til i planene. En folkehøyskole på Svalbard kan vekke ungdoms interesse for, og bevissthet rundt, Arktis og være et kompletterende tilskudd til lokal reiselivs- og forskningsvirksomhet.

I svalbardloven § 1 står det at Svalbard er en del av kongeriket Norge. Likevel følger det av § 2 at det bare er norsk privatrett, strafferett og norsk lovgivning om rettspleien som gjelder for Svalbard. Ingen andre norske lovbestemmelser gjelder, «uten når det særskilt er fastsatt».

Det finnes i dag en egen forskrift om grunnskoleopplæring og videregående opplæring på Svalbard, og det er Kunnskapsdepartementet som avgjør hvilke bestemmelser som passer. Folkehøyskoleloven derimot gjelder pr. i dag bare for Fastlands-Norge, da ingen liknende bestemmelser har blitt «særskilt fastsatt» for folkehøyskolesektoren.

Forslagsstillerne kan på denne bakgrunn ikke se at det skulle være betydelige prinsipielle hindre for å endre loven slik at den også åpner for å etablere folkehøyskoler på Svalbard.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å utvide virkeområdet for folkehøyskoleloven til også å gjelde på Svalbard.

24. november 2016

Iselin Nybø

Pål Farstad

Trine Skei Grande