Representantforslag om sikring av egnet helikopterkapasitet for Hæren og videreføring av hovedbase for helikopter på Bardufoss

Dette dokument

  • Representantforslag 77 S (2016–2017)
  • Dato: 23.03.2017
  • Fra: Liv Signe Navarsete, Torgeir Knag Fylkesnes, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I St.prp. nr. 48 (2007–2008) anbefalte daværende regjering at

«Bardufoss flystasjon utvikles som hovedbase for Forsvarets fremtidige helikopterstruktur».

Regjeringen understreket fordelen ved det betydelige helikoptermiljøet som også da fantes på Bardufoss. Regjeringen fastslo også fordelen ved at

«satsning på Bardufoss flystasjon vil redusere behovet for investeringer i forhold til en nødvendig oppbygging andre steder».

Gjennom Prop. 73 S (2011–2012) stadfestet daværende regjering at

«Bardufoss flystasjon videreføres som hovedbase for Forsvarets helikoptre med felles ledelse for 339 skvadron med Bell 412 taktiske transporthelikoptre, 337 skvadron med NH 90 kystvaktshelikoptre og 334 skvadron med NH 90 fregatthelikoptre».

Redningstjenesten (330 skvadronen) ble også underlagt hovedbasens struktur.

Etableringen av Bardufoss som hovedbase for militær helikoptervirksomhet skulle legge til rette for operative og logistiske synergieffekter med utgangspunkt i et videreført og forsterket operativt tyngdepunkt spesielt for den mellomtunge helikopterstrukturen i nord samt en langsiktig, rasjonell drift av den fremtidige helikopterflåten. Gjennom føringer i omstillingen var organisasjonen på plass 1. august 2016.

Få betviler behovet Hæren har for helikopterkapasitet, og det finnes heller ingen moderne hær i verden i dag som ikke har funksjonelle helikopter tilgjengelig. Under sitt foredrag i Oslo militære samfunn 2. februar 2016 slo Generalinspektøren for Hæren, Odin Johannessen, fast at

«en hær uten helikopter er en hær som ikke er i stand til å ivareta sine taktiske oppgaver».

Helikoptre er en nødvendig kapasitet for en velfungerende hær. Helikoptre gir Hæren mulighet til hurtig å flytte soldater til viktige posisjoner i terrenget. Helikoptre gjør det mulig å raskt innta nøkkelterreng som flyplasser, broer og havner for å sikre fremføring av andre styrker og utstyr. Å kunne frigjøre seg fra veinett og dalfører gjør landstyrkene mer uforutsigbare for en motstander. En annen viktig kapasitet er behovet for medisinsk evakuering. Spesielt Norges store areal og geografi med fjell, fjorder og daler vil i flere situasjoner gjøre det svært vanskelig for Hæren å operere effektivt uten denne kapasiteten. Andre instanser i samfunnet (Hovedredningssentralen, Fylkesmannen, politimestre og Politidirektoratet) har også uttrykt sin skepsis knyttet til flytting av transporthelikoptrene ut av landsdelen begrunnet i totalforsvaret og oppdragsløsning i et stort ansvarsområde.

Det er over flere år bygd opp et solid og svært verdifullt kompetansemiljø på Bardufoss. Dette gjelder operativ virksomhet så vel som teknisk. Forslagsstillerne understreker at helikoptermiljøet på Bardufoss må styrkes, ikke avvikles. Nye kystvakt- og redningshelikoptre vil bidra til det. Forslaget innebærer ikke omgjøring av vedtak Stortinget gjorde høsten 2016. Uklarheten omkring Hærens helikoptre i nord og hovedbasen for helikopter har imidlertid skapt en betydelig usikkerhet i helikoptermiljøet på Bardufoss. For å hindre unødvendig usikkerhet og svært uheldig kompetanseflukt anser forslagsstillerne det som viktig at Stortinget nå fastslår at hovedbasen for helikopter skal bevares på Bardufoss.

Etableringen av helikopterbasen på Bardufoss ferdigstilles i disse dager, og det har vært en meget omfattende investering. I tillegg vil ny brannstasjon bli tatt i bruk senere i 2017. Forsvarsbygg omtalte i 2014 prosjektet som det største dette året:

«Den nye helikopterbasen på Bardufoss blir det desidert største enkeltprosjektet som skal realiseres.»

I tillegg til det nye skvadronsbygget er det etablert infrastruktur og inventar til den nye helikopterbasen. Forslagsstillerne ønsker å understreke betydningen av at de store investeringene som er gjort på Bardufoss, kommer Forsvaret til nytte også i fremtiden.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen sikre at det norske forsvaret har egnet helikopterstøtte for Hæren lokalisert på Bardufoss.

  2. Stortinget ber regjeringen sikre at hovedbasen for helikopter beholdes på Bardufoss, med tilhørende operativ og teknisk ledelse, utdanning, trening, vedlikehold, logistikk og administrasjon.

23. mars 2017

Liv Signe Navarsete

Torgeir Knag Fylkesnes

Trine Skei Grande

Knut Arild Hareide