Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen legge til rette for at folk gis mulighet til å få gode og rimelige rettsråd.

  2. Stortinget ber regjeringen sørge for at de rettslige tjenestene som tilbys, er av god kvalitet, blant annet gjennom å styrke tilsynsmekanismene rettet mot advokatvirksomhet og gjøre det enklere å ta bevillingen fra advokater som ikke holder tilstrekkelig faglig og etisk kvalitet.

  3. Stortinget ber regjeringen legge til rette for at forliksrådene og konfliktrådene styrkes faglig og at ordninger som bidrar til økt bruk av megling og konfliktløsning utenfor domstolene, styrkes.

  4. Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak for å få ned saksomkostningene slik at risikoen for høye saksomkostninger for vanlige folk reduseres, heriblant legge til rette for en mer dommerstyrt prosess.

  5. Stortinget ber regjeringen vurdere å stille krav til domstolene om å aktivt vurdere om det har vært «rimelig å pådra kostnadene» ved fastsettelse av saksomkostningene.

  6. Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget om å øke grensen for småkravsprosess og knytte grensen opp mot G, slik at flere saker kan behandles som småkrav.