Representantforslag om å gjennomføre ny levekårsundersøkelse for studenter og en kartlegging av studentenes læringsmiljø

Dette dokument

  • Representantforslag 127 S (2017–2018)
  • Fra: Martin Henriksen, Jorodd Asphjell, Torstein Tvedt Solberg og Nina Sandberg
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at det er sentralt for politikkutvikling og analysearbeid på utdanningsfeltet å sikre et godt datagrunnlag om studenters levekår, økonomi og bosituasjon. Statistisk sentralbyrå (SSB) sin levekårsundersøkelse er den mest komplette oversikten som finnes over studentenes levekår. Dette er et verdifullt kunnskapsgrunnlag som kan brukes til å sammenlikne utviklingen over tid.

Undersøkelsen har vært gjennomført i 1998, 2005 og 2010. Områdene den dekker, har blant annet vært inntekt, arbeid, boligøkonomi, bidrag fra familien, gjeld, formue, økonomisk mestring og forbruksvaner.

Forslagsstillerne mener det er uheldig at regjeringen Solberg har latt være å gjennomføre en ny levekårsundersøkelse for studenter. Undersøkelsen ble sist utført av SSB i 2010. En ny undersøkelse var planlagt utført i 2016, men Høyre- og Fremskrittsparti-regjeringen valgte å ikke gjennomføre denne.

I dag er studentenes læringsmiljø regulert gjennom lov om universiteter og høyskoler i § 4-3, men læringsmiljølovverket er på flere punkter lite konkret. Dette fører igjen til ulikheter rundt hvordan utdanningsinstitusjonene følger opp læringsmiljøarbeidet, og det gjør det også vanskelig å føre tilsyn med studentenes læringsmiljø. Forslagsstillerne er bekymret for at et lite konkret lovverk fører til ulikheter i i hvilken grad institusjonene sørger for og følger opp studentenes rett til et godt læringsmiljø.

Forslagsstillerne mener videre det er viktig at levekårsundersøkelsen for studenter gjennomføres med jevne mellomrom, og fremmer på denne bakgrunn forslag om å raskt starte en ny undersøkelse, samt at denne inneholder en kartlegging av studentenes læringsmiljø.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen snarest mulig sette i gang arbeidet med en ny levekårsundersøkelse for studenter for å sikre et godt og oppdatert datagrunnlag om bl.a. studenters levekår, økonomi og bosituasjon, og sørge for at undersøkelsen også omfatter en kartlegging av studentenes læringsmiljø.

7. februar 2018

Martin Henriksen

Jorodd Asphjell

Torstein Tvedt Solberg

Nina Sandberg