Søk

Bakgrunn

Oljeselskapet Wintershall DEA har avsluttet letingen ved Trænarevet etter at leteboringen ikke resulterte i drivverdige funn. Likevel viser saken om Trænarevet behovet for et sterkere vern av sårbare havområder på norsk sokkel.

Regjeringen ga tillatelse til prøveboring etter petroleum ved Trænarevet samtidig som Stortinget ventet på en helhetlig nasjonal plan for marine verneområder. I planen er regjeringen pålagt å prioritere områdene som er definert som særlig verdifulle og sårbare (SVO). Forslagsstillerne viser til vedtak nr. 907 (2016–2017) fra behandlingen av Innst. 455 S (2016–2017), jf. Meld. St. 35 (2016–2017):

«Stortinget ber regjeringen om å følge opp arbeidet med en helhetlig nasjonal plan for marine verneområder og prioritere områdene som er definert som særlig verdifulle og sårbare (SVO) i dette arbeidet. Stortinget ber regjeringen legge fram en egen sak om dette senest i 2020.»

I 2020 skal regjeringen også legge fram en revisjon av forvaltningsplanen for Barentshavet og områdene utenfor Lofoten, samt en oppdatering av forvaltningsplanene for Norskehavet og Nordsjøen-Skagerrak. I dette arbeidet er Trænarevet planlagt innlemmet som et særlig verdifullt område, i likhet med for eksempel Lofoten, Vesterålen og Senja.

Trænarevet tilhører det verdifulle økosystemet i LoVeSe-regionen. Området er viktig for fisk, fugler, koraller og annet marint liv. Området rundt Trænarevet er Norges viktigste gyte- og oppvekstområde for en rekke fiskeslag, og har store populasjoner av sjøfugl og viktige dypvannskoraller.

I påvente av å innlemme Trænarevet som et særlig verdifullt område hvor det ikke bør være oljeaktivitet, er det viktig å unngå miljøkatastrofer som følge av oljeleting. Trænaområdet ligger mellom Røst og Træna på den nordlige delen av Helgelandskysten. Et oljeutslipp på Trænarevet vil ifølge Havforskningsinstituttet være minst like skadelig for disse naturverdiene som et utslipp i Lofoten, Vesterålen eller Senja.

Forslagsstillerne viser til at forvaltningsplanen for Norskehavet fra 2009 la begrensninger på industriell virksomhet, inkludert petroleumsvirksomhet, i områdene i Norskehavet som er definert som særlig verdifulle (SVO). Disse begrensningene bør videreføres.

Forslagsstillerne peker på at flertallet i energi- og miljøkomiteen (Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne) i Innst. 455 S (2016–2017) viste til at vern av særlig sårbar natur i disse områdene (SVO)

«må skje etter naturmangfoldloven og internasjonale konvensjoner, for eksempel gjennom å gi områdene status som marine verneområder.»

Det er derfor naturlig å verne havområdet rundt Trænarevet fra oljeaktivitet i den kommende nasjonale planen for marine verneområder, hvor regjeringen er pålagt å

«prioritere områdene som er definert som særlig verdifulle og sårbare (SVO).»