Representantforslag om å rette opp urettferdige velferdskutt

Dette dokument

  • Representantforslag 48 S (2019–2020)
  • Fra: Solfrid Lerbrekk, Audun Lysbakken, Karin Andersen, Freddy André Øvstegård og Nicholas Wilkinson
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen Solberg har stått bak betydelige kutt i velferd og ordninger for folk som er syke og fattige. Nå som regjeringen har mistet flertallet og Fremskrittspartiet har erklært at de ikke lenger er bundet av regjeringserklæringen, er det mulig å få reversert mange av de usosiale og urettferdige kuttene som er innført.

Regjeringen Solbergs stadige nedbygging av velferden kan effektivt stoppes hvis flertallet på Stortinget står sammen mot regjeringens stadige angrep på ordningene som gir oss alle trygghet.

Erna Solberg har brukt sin makt som statsminister til å gjennomføre knallharde kutt som rammer folk flest, ikke minst folk som er syke eller fattige, samtidig som landets rikeste har fått enorme skattekutt. Solbergs politiske prosjekt plukker fra hverandre velferden og tryggheten til folk flest. Kuttpolitikken må ta slutt.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttene i uføretrygd som kom på grunn av regjeringens urettferdige omregningsmodell fra gammel til ny uføreordning.

  2. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttene i uføres barnetillegg.

  3. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å sikre at uføre fortsatt gis skjerming mot levealdersjustering.

  4. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å rette opp de siste årenes kutt i kjøpekraften for mange alderspensjonister.

  5. Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag for å sikre at organisasjonene som deltar i trygdeoppgjøret, får forhandlingsrett.

  6. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttene i arbeidsavklaringspenger.

  7. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttene i overgangsstønaden for enslige forsørgere.

  8. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttene i brillestøtte til barn.

  9. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere kuttet i bilstøtteordningen for personer som trenger bil i gruppe 1 for å bryte en isolert tilværelse og bedre dagliglivets funksjoner.

  10. Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å reversere de siste årenes kutt i bostøtte.

28. januar 2020

Solfrid Lerbrekk

Audun Lysbakken

Karin Andersen

Freddy André Øvstegård

Nicholas Wilkinson