Søk

Dagtilbud for mennesker med demens

Den rød-grønne regjeringen opprettet tilskuddsordningen for dagtilbud for mennesker med demens. Den var et spleiselag mellom kommunene og staten for å opprette slike dagplasser. I statsbudsjettet for 2020 la regjeringspartiene ned denne ordningen og overfører midlene til kommunerammen.

De kommunene som har etablert et dagtilbud og vært tidlig ute, blir dermed straffet av dagens regjering. Beløpet som overføres til kommunerammen, tilsvarer bare halvparten av plassene det er behov for, og dette beløpet fordeles likt utover kommunene uavhengig av hvor mange dagplasser de har etablert. Dette premierer ikke kommuner som har vært tidlig ute og etablert slike plasser før lovkravet kom.

Forslagsstillerne mener det er svært uklokt av regjeringen å innlemme tilskuddet i kommunerammen når en bare er halvveis til målet om å etablere 9 200 dagaktivitetsplasser. Regjeringen forventer at kommunene skal stille opp for mennesker med demens etter at dagaktivitetstilbud ble lovfestet fra nyttår, men stiller ikke opp selv. Dette kommer på toppen av et kommuneopplegg som er det strammeste på 15 år.