Representantforslag om tiltak for å styrke de seriøse aktørene i arbeidslivet og øke rekrutteringen til håndverksyrkene

Dette dokument

  • Representantforslag 102 S (2019–2020)
  • Fra: Arild Grande, Rigmor Aasrud, Lise Christoffersen og Elise Bjørnebekk-Waagen
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å gjøre grep som sikrer at seriøse håndverksbedrifter som baserer driften sin på kompetanse, redelighet og egne faste ansatte, ikke blir tapere i konkurransen om oppdrag både i privat og offentlig sektor.

Det er bred politisk enighet om viktigheten av å sikre rekrutteringen til håndverksfagene. Dersom unge i dag skal se på dette som en attraktiv karrierevei i fremtiden, må de være trygge på at faglært arbeidskraft blir verdsatt i arbeidsmarkedet. De må også vite at de kan regne med en trygg jobb og anstendige arbeidsforhold. Innføring av strengere seriøsitetskrav for bransjen, herunder krav om fagkompetanse i utøvende ledd, vil kunne være et viktig bidrag til dette. Strengere seriøsitetskrav kan sikre at de seriøse bedriftene får reell markedstilgang og ikke utkonkurreres av useriøse aktører.

Det er særlig viktig å sikre at de seriøse bedriftene overlever koronakrisen, fordi det nettopp er disse bedriftene som ansetter de fleste lærlingene. Det må gjøres det som er mulig for at de lærlinger som allerede har en lærlingkontrakt, ikke blir rammet av permitteringer og oppsigelser, samt at de elevene som søker om læreplass for neste skoleår, blir tilbudt plass selv om det er usikre tider. Målbevisst bruk av offentlige anskaffelser, herunder forsering av vedlikeholdsoppgaver i kommunene, kan være et effektivt tiltak for å sikre at de seriøse bedriftene kan opprettholde aktiviteten og unngå permitteringer og oppsigelser i tiden fremover.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen fremme en sak om skjerpede seriøsitetskrav i offentlige anbud, herunder forsterkede krav om fagkompetanse i utførende ledd, som sikrer at seriøse håndverksbedrifter med lærlinger, egne ansatte og fagarbeidere får faktisk markedstilgang. Krav til fagkompetanse i utførende ledd må utvides til å omfatte det private byggemarkedet.

  • 2. Stortinget ber regjeringen om å åpne for at kommunene kan tildele opplæringsbedrifter, som står i fare for å måtte permittere lærlinger og fagarbeidere, vedlikeholdsoppgaver etter en på forhånd avtalt timepris. Tildelingen skal skje i samarbeid med partene i arbeidslivet.

6. mai 2020

Arild Grande

Rigmor Aasrud

Lise Christoffersen

Elise Bjørnebekk-Waagen