Representantforslag om ny krisepakke for arbeidsfolk

Dette dokument

  • Representantforslag 51 S (2020–2021)
  • Fra: Bjørnar Moxnes
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I mars 2020 vedtok Stortinget en første krisepakke med tiltak som styrket det sosiale sikkerhetsnettet og forhindret at hele regninga for den nasjonale krisa knyttet til covid-19 ble veltet over på arbeidsfolk. Men fra 1. november har mange av de tiltakene Stortinget vedtok i mars, som har sikret økonomisk trygghet for mange i år, blitt avviklet. Nå er smitteverntiltakene langt sterkere enn de økonomiske tiltakene.

Fra før av er nesten 200 000 arbeidsledige, og ledigheten er aller høyest i Oslo. Fra 10. november er det full sosial nedstengning i Oslo, noe som vil ramme arbeidsplasser og utløse nye permitteringer og øke arbeidsledigheten ytterligere. Byrådet i Oslo har etterlyst nye økonomiske tiltak som følge av de skjerpede smitteverntiltakene.

Forslagsstiller mener Stortinget nå raskt må ta ansvar for å sikre økonomisk trygghet for alle dem som er eller blir arbeidsledige, så lenge krisa vedvarer.

Forslagsstiller oppfatter det som at regjeringen har hjemmel, blant annet i folketrygdloven § 25-16, til å gjøre disse endringene selv og umiddelbart, men for ordens skyld foreslås det også som subsidiær løsning at regjeringen må komme tilbake til Stortinget dersom det skulle vise seg regjeringen mener de mangler nødvendig hjemmel og at det er behov for lovendring.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart redusere inntektsgrensen for å ha rett på dagpenger fra 1,5 G til 0,75 G inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  2. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart senke kravet til redusert arbeidstid for å få dagpenger under permittering fra 50 til 20 prosent inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  3. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart forlenge maksimal stønadsperiode for mottakere av dagpenger og arbeidsavklaringspenger inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme. Endringen gjelder også dem som har falt ut etter at ordningene for utvidet periode for dagpenger og arbeidsavklaringspenger ble avviklet 1. november.

  4. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart oppheve ventedagene i dagpengeordningen inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  5. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart inntil videre sikre full lønn (inntil 6 G) i minimum 20 dager fra permittering, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  6. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart inntil videre sikre lærlinger som permitteres eller mister jobben, inntekt på nivå med lærlingelønna, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  7. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart sikre at inntekt på minimum 80 prosent av dagpengegrunnlaget opp til 3 G og 62,4 prosent av dagpengegrunnlaget over 3 G og opp til 6 G skal gjelde for alle dagpengemottakere, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  8. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om å gjeninnføre ferietillegg i dagpengeordningen, med opptjening fra og med inntektsåret 2020.

  9. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart øke den midlertidige kompensasjonsytelsen for selvstendig næringsdrivende og frilansere til 80 prosent kompensasjonsgrad igjen inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  10. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart forlenge kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

10. november 2020

Bjørnar Moxnes