Representantforslag om at bruk av brannbomber og lignende svært alvorlige handlinger rettet mot politi og domstoler, underlegges like strenge straffer som terrorvirksomhet

Dette dokument

  • Representantforslag 189 S (2020–2021)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Per-Willy Amundsen, Jon Engen-Helgheim og Himanshu Gulati
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Lørdag 20. mars 2021 ble en brannbombe kastet mot Stovner politistasjon i Oslo. Senere ble to tenåringer pågrepet og siktet for vold, trusler, skadeverk eller rettsstridig atferd mot offentlig tjenesteperson.

Et forsøk på ildspåsettelse er i seg selv en alvorlig, kriminell handling. Det at handlingen var rettet mot politiet, gjør saken enda mer alvorlig, og vitner om en svært farlig utvikling. Brannbomben gjorde i dette tilfellet ikke stor skade, men det er likevel nytt at denne typen handlinger blir begått i Oslo. Til tross for at handlingen ikke er i nærheten av de farlige bombingene av politistasjoner som man har sett i Sverige, kan handlingen likevel være starten på en utvikling mot tilsvarende tilstander i Norge. Også i Sverige begynte utviklingen med slike hendelser, der det ble gjort mindre skade.

Norsk politi forteller allerede i dag om en utvikling med sterk økning i handlinger som uttrykker aggresjon mot politiet. De senere år er det registrert en økning av trusler og vold mot politiet, og det blir meldt om ansatte i politiet som bytter arbeidsfelt fordi det er for belastende å arbeide i visse miljø. Ungdommer helt ned i 13-årsalderen opptrer uakseptabelt i møte med politiet, og stiller seg i veien for politibiler slik at disse ikke kommer frem.

Man ser dessverre at den internasjonale trenden, der politiet blir ansett som en fiende og et legitimt mål, også har startet å spre seg i visse miljøer i Norge. Dette er en utvikling som må stanses umiddelbart, og som det må slås hardt ned på. Det er særdeles viktig at det etableres nulltoleranse og tydelige, skjerpede reaksjoner mot denne typen handlinger.

Voldshandlinger som er egnet til å skape sterk frykt i befolkningen, blir i sin alminnelighet omtalt som «terrorhandlinger». Slike handlinger straffes svært strengt – betydelig strengere enn hva som er tilfellet for den typen forbrytelser som de mistenkte tenåringene som kastet brannbomben, er siktet for.

Bruk av brannbomber og andre svært alvorlige handlinger rettet mot politiet har tilsvarende samfunnsskadelige virkning som den type handlinger som i dag omfattes av terrorlovgivningen. Slike handlinger innebærer angrep både på rettsstaten og demokratiet, og er egnet til å sette vitale samfunnsinstitusjoner ut av spill. Til tross for at selve handlingen vil kunne ha en karakter som skiller seg fra det som i dag betegnes som terrorhandlinger, er det likevel ikke grunn til at bruk av brannbomber og andre alvorlige handlinger rettet mot politiet skal straffes mildere. Slike handlinger må slås hardt ned på umiddelbart, og derfor underlegges like strenge straffer som terrorvirksomhet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovendringer som sikrer at bruk av brannbomber og lignende svært alvorlige handlinger som er rettet mot politi og domstoler, underlegges like strenge straffer som terrorvirksomhet.

25. mars 2021

Sylvi Listhaug

Per-Willy Amundsen

Jon Engen-Helgheim

Himanshu Gulati