Representantforslag om å muliggjøre opprettelse av enkeltpersonforetak for sekstenåringer

Dette dokument

  • Representantforslag 199 S (2020–2021)
  • Fra: Sivert Bjørnstad, Bengt Rune Strifeldt, Himanshu Gulati og Erlend Wiborg
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Småbedrifter er svært viktig for den norske økonomien. Små og mellomstore bedrifter står for nesten halvparten av den årlige verdiskapningen i Norge. Opprettholdelsen av det norske velferdssamfunnet er avhengig av at nye småbedrifter opprettes og ekspanderer. En halv million nordmenn drømmer om å starte sitt eget foretak, og mange av disse er ungdom.

Å etablere et enkeltpersonforetak er ofte den enkleste måten å etablere bedrift på. Men i dag har som hovedregel ungdom under 18 år ikke anledning til å starte enkeltpersonforetak, med mindre man søker statsforvalteren med tillatelse fra verge. I tillegg tilbyr noen skoler muligheten til å starte elevbedrifter, der læreren har ansvar for rammene.

Det er viktig å gi unge talenter anledning til å utvikle seg og få muligheter fra tidlig alder, også når det gjelder gründerskap. Å innhente tillatelse fra statsforvalteren fremstår som et unødvendig og byråkratiserende krav. Det bør være et tilstrekkelig kriterium at foreldre, foresatte, verge eller andre stiller garanti for virksomheten til personer under 18 år. Dette vil stimulere til økt gründervirksomhet hos denne aldersgruppen.

Unge gründere bør også få tilbud om bistand fra eksisterende økosystemer eller fra virkemiddelapparatet. Ungt Entreprenørskap spiller en viktig rolle i å hjelpe til med å opprette elevbedrifter, og Ungt Entreprenørskap bør styrkes slik at også enkeltgründere kan få veiledning.

Det er i tillegg viktig å sikre at unge gründere opplever at det er rom for å prøve og feile, og at de får tilgang til nettverk og støttespillere som kan bidra til å holde oppe motivasjonen selv om man møter motgang og tilbakeslag. Det tar gjerne flere forsøk før man lykkes i å opprette en suksessfull bedrift.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen tilrettelegge bedre for at ungdom under 18 år kan opprette enkeltpersonforetak.

7. april 2021

Sivert Bjørnstad

Bengt Rune Strifeldt

Himanshu Gulati

Erlend Wiborg