Representantforslag om å tillate at bestått førerkort klasse T og B skal gi rett til førerkort klasse BE

Dette dokument

  • Representantforslag 203 S (2020–2021)
  • Fra: Siv Mossleth, Marit Knutsdatter Strand, Bengt Fasteraune og Nils T. Bjørke
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Førerkort klasse T gjelder kjøring av traktor og motorredskap, klasse T har 16 års aldersgrense. Med klasse T kan du kjøre traktor med tilhenger med samlet tillatt totalvekt på 25 000 kg. Denne vektbegrensningen faller bort ved fylte 21 år. Opplæring til klasse T innebærer blant annet merking av bred og lang last.

Med førerkort klasse B kan du kjøre personbil med tilhenger når tilhengerens tillatte totalvekt er maks 750 kg. Du kan trekke en tyngre tilhenger hvis den tillatte totalvekten for bilen og tilhengeren til sammen er maks 3 500 kg.

Med dagens regler kan en 16-åring kjøre traktor med tilhenger med samlet tillatt totalvekt på 25 000 kg, men vedkommende kan ikke kjøre personbil med tung henger når vedkommende har bestått klasse B ved fylte 18 år.

Forslagsstillerne mener dagens regelverk er urimelig. Dersom en person er skikket til å kjøre en traktor med tilhenger med samlet tillatt totalvekt på 25 000 kg, er vedkommende også skikket til å kjøre personbil med tung henger.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at kombinasjonen av førerkort klasse T og førerkort klasse B skal gi rett til førerkort klasse BE.

7. april 2021

Siv Mossleth

Marit Knutsdatter Strand

Bengt Fasteraune

Nils T. Bjørke