Representantforslag om en nasjonal e-sportstrategi

Dette dokument

  • Representantforslag 297 S (2020–2021)
  • Fra: Himanshu Gulati, Silje Hjemdal, Tor André Johnsen, Hanne Dyveke Søttar og Gisle Meininger Saudland
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Utbredelsen og populariteten av e-sport har hatt en eksplosiv vekst på global skala de siste årene.

E-sport regnes som verdens fjerde største sport, med over 450 millioner seere i 2019 (kun slått av OL, fotball-VM og Formel 1). I Norge er det flere ungdommer som driver med e-sport enn annen idrett. I Norge oppgir over 96 pst. av gutter og 63 pst. av jenter mellom 9 og 18 år at de spiller dataspill jevnlig (Medietilsynet, 2018).

I Norge har utbredelsen av e-sport skutt fart de siste årene. Antall klubber, organiserte spillere og seere har økt kraftig. De største norske e-sportstjernene følges av et stort antall seere fra hele verden og konkurrerer om store premier. Det norske selskapet Omaken Sports har den siste tiden samlet inn 150 mill. kroner og er i ferd med å åpne et e-sportakademi for breddeidretten.

E-sportforbundet er i dag lokalisert på Idrettens Hus på Lillehammer og har blant annet et formalisert samarbeid med Cyberforsvaret. Det er også en prosess i gang som kan resultere i at E-sportforbundet blir en del av Norges idrettsforbund (NIF).

E-sporten i Norge beveger seg stadig i en mer profesjonell og disiplinert retning med fokus på prestasjoner, trening, kosthold og andre faktorer som lenge har vært viktig i idretten. Et stadig økende antall videregående skoler tilbyr nå også e-sport som toppidrettslinje. Arna videregående skole og Florø videregående skole er to av mange som nå tilbyr e-sportlinjer. De to skolene ligger i tillegg i Vestland fylke, som har utarbeidet sin egen strategi for e-sport.

E-sport har over lang tid blitt forbundet med fordommer som «dataspilling på gutterommet». E-sporten har imidlertid utviklet seg til å bli en av verdens mest fulgte sportstyper med profesjonelle lag og spillere, millioner av følgere, store inntekter og fokus på idrettsdisiplin og riktig opplæring. Dette er en global milliardbransje som både den tradisjonelle idretten og utdanningsinstitusjonene nå retter opmerksomhet mot.

Oppsummering

Forslagsstillerne er av den oppfatning av Norge har alle forutsetninger for å bli verdensledende og en «internasjonal hub» innenfor e-sport. Dette gjelder både innenfor lag og spillerutvikling, utdanningsmuligheter, inntekter, globale arrangementer og plassering av viktige internasjonale forbund. For å få til dette kreves imidlertid bevissthet og tilrettelegging fra myndighetenes side, i tett samarbeid med e-sportsmiljøet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal strategi for e-sport i Norge.

11. juni 2021

Himanshu Gulati

Silje Hjemdal

Tor André Johnsen

Hanne Dyveke Søttar

Gisle Meininger Saudland