Representantforslag om å hindre at AAP-mottakere blir kastet ut i fattigdom

Dette dokument

  • Representantforslag 10 S (2021–2022)
  • Fra: Mímir Kristjánsson
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Tusenvis av mennesker risikerer å miste arbeidsavklaringspengene framover. Forslagsstiller viser til arbeids- og sosialministerens svar på et skriftlig spørsmål, Dokument nr. 15:2986 (2020–2021), der det framkommer at inntil 3 100 personer ville miste ytelsen 1. oktober 2021, og at mange risikerer det samme hver måned framover.

Resultatet av dette er at tusenvis av syke og skadde mennesker blir kastet ut i fattigdom over natta. Mange av dem som nå faller ut av AAP-ordningen, risikerer å bli skjøvet over på den vesentlig dårligere ytelsen sosialhjelp eller å bli stående helt uten ytelser fra det offentlige.

Det bør være rimelig klart nå at arbeidslinjas mantra om at «det skal lønne seg å arbeide», i praksis betyr at «det skal straffe seg å være sjuk». Resultatet av å ta fra folk inntekten brått og brutalt slik regjeringa har gjort, er og blir økende fattigdom og økt fortvilelse.

De siste årene har Nav opplevd såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt på rundt en halv milliard kroner. Nav har også fått en vesentlig økt arbeidsbyrde under pandemien og har på grunn av dette hatt vanskelig for å ferdig avklare alle som mottar AAP, før perioden på tre år er løpt ut.

På bakgrunn av dette haster det å sikre inntektene til de som nå mister AAP i påvente av større endringer i ordningen.

Forslagsstiller viser også til forslag nr. 24 til trontaledebatten 6. oktober 2020, der partigruppene som etter stortingsvalget utgjør et flertall på Stortinget, stemte for følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne den innførte karenstiden i AAP-ordningen samt sikre at personer som ikke er ferdig avklart fra NAV og/eller helsevesenet innen utgangen av perioden de kan motta arbeidsavklaringspenger får rett til forlengelse.»

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen snarest sikre at personer som ikke er ferdig avklart fra Nav og/eller helsevesenet innen utgangen av perioden de kan motta arbeidsavklaringspenger, får rett til forlengelse.

  2. Stortinget ber regjeringen snarest la personer som har mistet arbeidsavklaringspenger uten å være ferdig avklart til arbeid, få gjenopptatt ytelsen.

12. oktober 2021

Mímir Kristjánsson