Representantforslag om å legge forholdene til rette for at Alta kommune og innbyggerne i Alta kan velge fylkestilhørighet

Dette dokument

  • Representantforslag 29 S (2021–2022)
  • Fra: Helge André Njåstad og Bengt Rune Strifeldt
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen har innført en ny praksis med å saksbehandle saker om kommune- og fylkesstruktur i en regjeringsplattform. Dette var tydeligst med tilfellet Troms og Finnmark fylkeskommune og spørsmålet om oppsplitting.

Det har lenge pågått en debatt i Alta kommune om eventuell fylkestilknyting dersom denne splittelsen regjeringen legger opp til, skal skje. Da det har store innvirkninger på dette hva som skjer med den største kommunen i Finnmark valgkrets og gamle Finnmark fylkeskommune, er det like naturlig av storting/regjering å gjøre premissene klare for en slik prosess. Det er bakgrunnen for dette representantforslaget om å sikre Alta forutsigbarhet i sin egen prosess med å avklare fylkestilknytning.

Det er viktig å lytte til innbyggerne i slike saker, så det er en forutsetning at det blir avholdt lokal folkeavstemning, og at Stortinget vil respektere lokaldemokratiets avgjørelse.

Økonomi har vært et tema lokalt. Noen ordninger følger fylkesgrensa. Forslagsstillerne mener det må klargjøres at Alta kommune vil komme likt ut økonomisk uansett hvilket fylke man tilhører. Dette er viktig å avklare på forhånd, slik at et vedtak kan være basert på objektive kriterier for hva som vil være best for innbyggerne i Alta.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen sørge for at Alta kommune, etter avholdt folkeavstemning og kommunestyrevedtak, vil få godkjent søknad om ønsket fylkestilhørighet.

  2. Stortinget ber regjeringen sikre at Alta kommune kommer likt ut økonomisk i inntektssystemet og ved andre økonomiske hensyn uavhengig av fylkestilhørighet.

  3. Stortinget ber regjeringen legge til grunn at virkeområdet for Finnmarksloven § 2 fortsatt vil være gjeldende for innbyggerne i Alta kommune, med de rettigheter dette innebærer, uavhengig av fylkestilhørighet. Dette gjelder også andre rettigheter som følge av annet lovverk og regler innen fiske, fangst, næring og naturbruk, på samme måte som i dag.

17. november 2021

Helge André Njåstad

Bengt Rune Strifeldt