Representantforslag om tap av stemmerett for terrordømte

Dette dokument

  • Representantforslag 103 S (2021–2022)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Per-Willy Amundsen, Tor André Johnsen, Bengt Rune Strifeldt, Silje Hjemdal og Morten Stordalen
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Medbestemmelsesretten i samfunnet som det å avgi stemme på valgdagen representerer, er det fineste med det norske demokratiet. Dette er en grunnleggende, men også en høyt aktet rettighet, retten til medbestemmelse i den demokratiske styringen av samfunnet – stemmeretten.

Terrorisme er et virkemiddel hvor et av hovedformålene er å spre frykt i befolkningen og derigjennom skade et samfunn. Særlig de åpne, liberale demokratiske samfunn er sårbare for denne typen anslag. Norge bruker betydelige ressurser på beskyttelse mot slike anslag.

Grunnloven § 53 hjemler tap av stemmerett ved domfellelse for straffbare handlinger, i overenstemmelse med hva som følger av lov. Forslagsstillerne vil ha på plass en slik lovhjemmel som gir adgang til fradømmelse av stemmerett for de norske borgere som dømmes for terrorrelaterte lovbrudd.

Terrorisme er en eksistensiell trussel mot ethvert liberalt demokrati. Av den grunn mener forslagsstillerne at en domfellelse for terrorrelaterte lovbrudd skal kvalifisere til at den domfelte fradømmes stemmeretten for en periode. Det bør reageres på den forakten for demokratiet som ligger til grunn for domfellelsen, slik at den dømte for en tid mister den medbestemmelsesretten som stemmeretten representerer.

Forslagsstillerne foreslår på denne bakgrunn at Stortinget ber regjeringen utarbeide forslag til en lovhjemmel for tap av stemmerett for de som domfelles for overtredelse av straffeloven kapittel 18 om terrorrelaterte lovbrudd.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen utarbeide forslag til endringer i straffeloven, slik at det hjemles fradømmelse av stemmerett for den som dømmes for overtredelse av straffeloven kapittel 18.

10. februar 2022

Sylvi Listhaug

Per-Willy Amundsen

Tor André Johnsen

Bengt Rune Strifeldt

Silje Hjemdal

Morten Stordalen