Representantforslag om strakstiltak for å redusere passkøene i Norge

Dette dokument

  • Representantforslag 160 S (2021–2022)
  • Fra: Ingvild Wetrhus Thorsvik, Guri Melby, André N. Skjelstad og Abid Raja
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Koronapandemien har ført til at mange ellers reiseglade nordmenn har holdt seg hjemme i over to år. Dette har igjen ført til at det nå står mellom 300 000 og 400 000 nordmenn uten gyldig pass, ettersom mange ikke har fornyet passet sitt på grunn av reiserestriksjoner under pandemien. Pandemirestriksjonene har nå lettet, reiselysten har kommet tilbake, og feriesesongen nærmer seg med stormskritt. Dessverre er det mange som kanskje må vente helt til høsten før de får mulighet til å flytte på seg. Det legger store begrensninger på nordmenns frihet til å reise hvor de vil, og er et stort problem som regjeringen må ta tak i snarest.

Normalt mottar politiet rundt 700 000 søknader om pass hvert år. I pandemiåret 2020 var det rundt 400 000 færre søknader enn året før. Dette fører til et enormt etterslep som skal hentes inn helst før sommerferien starter. Passkontorene bør øke sin bemanning, og åpningstidene bør utvides til lenger ut på kvelden, i tillegg til lørdag og søndag, for å få unna de lange passkøene.

Presset er størst rundt de store byene, spesielt på Østlandet, der mange passkontor nesten ikke har ledige timer før sommerferien nærmer seg slutten. Det er likevel mulig å bestille timer andre steder der pågangen er mindre, men det vil igjen føre med seg andre konsekvenser i form av lengre kjøretid og utgifter, og noen må kanskje ta seg fri fra jobb eller skole for å benytte seg av en ledig time.

Spesielt blant barnefamilier er det nå mange som står i en krevende situasjon, ettersom barns pass har en vesentlig kortere gyldighetstid. Hvis en barnefamilie ikke har fornyet barnas pass siden pandemien startet, kan mange av disse være ugyldige allerede. En veldig stor andel av de som nå står uten pass, er under 18 år. Har man ikke fått ordnet nytt pass i år, står påskeferien i umiddelbar fare, men hvis ikke det tas grep for å få unna de lange passkøene, kan mange familier se langt etter en sommerferie i utlandet.

Men det er også andre grupper som rammes av lange passkøer. Mange nordmenn har familie i utlandet, og flere av dem i land som ikke har hatt mulighet til å komme til Norge under to år med strenge reiserestriksjoner. Det er også mange i Norge med jobb i utlandet, eller som har mange arbeidsreiser til utlandet i løpet av et år. Disse gruppene har også behov for pass slik at de kan ha normale liv igjen.

To år med pandemi har kostet mye for både unge og voksne, spesielt i de store byene der det er trangt mellom folk. Forslagsstillerne unner disse menneskene å få hverdagen tilbake, og da hjelper det med et avbrekk på ferie til utlandet, hvis regjeringen gjør de nødvendige grepene som sikrer at alle har et pass å reise med.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen gjennomføre strakstiltak med sikte på å redusere ventetid for å få nytt pass, eksempelvis gjennom å utvide åpningstider på kveldstid og i helgene, samt å øke bemanningen på passkontor med stor pågang.

24. mars 2022

Ingvild Wetrhus Thorsvik

Guri Melby

André N. Skjelstad

Abid Raja