Representantforslag om innføring av midlertidig grensekontroll

Dette dokument

  • Representantforslag 162 S (2021–2022)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Erlend Wiborg, Silje Hjemdal og Christian Tybring-Gjedde
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det vises til den siste tids hendelser i Ukraina og den store strømmen av flyktninger ut av landet som de har medført. Det er nå en stor strøm av mennesker på flukt i Europa, og flyktningsituasjonen er uoversiktlig og i stadig endring.

Fremskrittspartiet tok den 16. mars 2022 til orde for at man på bakgrunn av den situasjonen en nå står i, bør innføre grensekontroll i Norge, slik at man har kontroll med hvem som passerer landets grenser. Det nevnes i forlengelsen av dette at Sverige allerede hadde innført grensekontroll på dette tidspunktet. Tilbakemeldingen fra regjeringen var at innføring av grensekontroll var noe man vurderte.

Forslagsstillerne vil særlig vise til de erfaringer man har fra menneskestrømmen mot og gjennom Europa, som kom med flyktningkrisen i 2015. Den gangen var det mange andre enn reelle flyktninger som utnyttet situasjonen og skjulte seg i menneskestrømmen. Dette var dels økonomiske migranter uten beskyttelsesbehov. Langt mer alvorlig var det at terrorister som senere begikk terrorhandlinger på europeisk jord, skjulte seg i strømmen av mennesker under dekke av å være flyktninger. Forslagsstillerne mener derfor at grensekontroll er et viktig og nødvendig tiltak i dagens uoversiktlige situasjon i Europa.

Regjeringen vurderer fremdeles hvorvidt det skal innføres grensekontroll, og det har enda ikke blitt gjort noe for å iverksette slik kontroll. Forslagsstillerne mener man har hatt god tid til den vurderingen nå, og at situasjonen er så uoversiktlig at en ikke har tid til å vente lenger nå. Det fremmes derfor forslag om umiddelbar innføring av midlertidig grensekontroll.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen umiddelbart innføre midlertidig grensekontroll.

29. mars 2022

Sylvi Listhaug

Erlend Wiborg

Silje Hjemdal

Christian Tybring-Gjedde