Representantforslag om uavhengige konsekvensutredninger i vindkraftsaker

Dette dokument

  • Representantforslag 217 S (2021–2022)
  • Fra: Sofie Marhaug, Geir Jørgensen og Tobias Drevland Lund
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I utbyggingssaker som berører natur, miljø og samfunn, er det ofte store konflikter. Det har man ikke minst sett i en rekke vindkraftsaker de siste årene. De som blir berørte av tiltakene, føler at deres interesser ikke blir tillagt nok vekt, samt at natur og miljø ikke blir tatt skikkelig hensyn til.

En kilde til konflikt er konsekvensutredningene. Utbyggerne skal selv undersøke hvilke følger planene deres kan få for naturen. De bestiller og kjøper rapporter og analyser fra konsulentselskap. NRK har dokumentert at der de ikke er fornøyd med konklusjonen til konsulenten, så kjøper de en ny rapport fra annen konsulent som gir ønsket resultat (21. januar 2021).

Det er forskrift om konsekvensutredninger som regulerer hvordan konsekvensene av tiltak skal utredes. Formålet med forskriften er å sikre at hensynet til miljø og samfunn blir tatt i betraktning under forberedelsen av planer og tiltak, og når det tas stilling til om og på hvilke vilkår planer eller tiltak kan gjennomføres, jf. § 1 i forskrift om konsekvensutredninger.

Prinsippet om at utbygger – eller forslagsstiller – skal bære kostandene ved å utarbeide en konsekvensutredning er i utgangspunktet godt. Det er en form for selvkost, som sørger for at kommuner ikke får altfor store finansielle utfordringer bare fordi en aktør vil bygge ut eller etablere seg en plass. Det blir derimot problematisk i den grad utbygger bestiller innholdet i utredningen, legger for sterke føringer eller rett og slett bestiller en ny rapport om vedkommende ikke er fornøyd med det første resultatet.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å unngå en utvikling der konsekvensutredningene tar større hensyn til utbyggers bestilling enn til natur, miljø og samfunn.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen om å endre forskrift om konsekvensutredninger, med henblikk på å sikre utredningenes uavhengighet. Stortinget ber regjeringen sørge for at de offentlige fagmiljøene kan styrkes innenfor rammene av selvkostprinsippet, for å sikre vern av natur, miljø og samfunn.

8. april 2022

Sofie Marhaug

Geir Jørgensen

Tobias Drevland Lund