Representantforslag om at oljefondet ikke skal brukes til klimaspekulasjon

Dette dokument

  • Representantforslag 220 S (2021–2022)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Hans Andreas Limi og May Helen Hetland Ervik
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Oljefondet har som formål å sikre en høyest mulig avkastning over tid. Handlingsregelen fastsetter at oljeformuens avkastning skal benyttes blant annet til investeringer i infrastruktur og vekstfremmende skatte- og avgiftslettelser.

Forslagsstillerne mener at regjeringen Støre i sin politiske plattform setter oljefondets formål under press. Fondet skal gjøres til en del av klimapolitikken. Klimaspekulasjon er forbundet med høy risiko og kan medføre store tap som vil ramme både folk flest og offentlig sektor. Det er flere saker som nå gir grunn til bekymring for fondets fremtid.

Et oppslag i Dagens Næringsliv 23. februar omhandler statsministerens møte med investeringsfondet Blackrock i New York. Her ble det i kontakten i forkant av møtet fra Statsministerens kontor skrevet at regjeringen har intensivert sitt arbeid med energiomstilling blant annet ved å utrykke klare forventninger til Statens pensjonsfond utland.

Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt i intervju med Financial Times at

«Oljefondet er eiendommen til det norske folk, og det er opp til regjeringen og Stortinget å sette rammene for fondet, noe som etter mitt syn gjør fondet til et politisk verktøy.»

Dette kan oppfattes som et forsøk på politisk styring av fondet i retning av den politiske plattformens klimaformuleringer om oljefondet.

Veksten i energiprisene er anslått til å kunne gi Norge så mye som 1 750 mrd. kroner i inntekter på eksport av olje og gass. Til dette uttaler klima- og energiminister Espen Barth Eide til Dagens Næringsliv 10. mars at milliardene skal brukes på grønn omstilling.

Eksemplene på at regjeringen Støre setter oljefondets formål i bevegelse, er nå flere, og på denne bakgrunn er det grunn til å frykte at det er klimaspekulasjon fremfor bidrag til velferdsstatens kjerneoppgaver og infrastrukturutbygging som skal prege oljefondet og forvaltningen av petroleumsinntektene i tiden fremover.

Forslagsstillerne mener at mulighetene oljefondet og petroleumssektoren gir landet, skal komme dagens og kommende generasjoner til gode og ikke brukes opp på politiske klimaeventyr.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen sørge for at statens ekstraordinære inntekter som følge av høye energipriser kommer befolkningen til gode gjennom avgiftsreduksjoner og investeringer i Norge.

  2. Stortinget ber regjeringen avstå fra å bruke oljefondet som et klimapolitisk instrument.

8. april 2022

Sylvi Listhaug

Hans Andreas Limi

May Helen Hetland Ervik