Representantforslag om strengere straffer for angrep på den offentlige myndighetsutøvelse

Dette dokument

  • Representantforslag 92 S (2022–2023)
  • Fra: Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug
  • Sidetall: 2

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Samfunnet har det siste året blitt vitne til voldelige demonstranter som målrettet har angrepet politiet på bakgrunn av at politiet løser sitt samfunnsoppdrag. Demonstranter som i sin søken etter å stanse lovlige markeringer som er beskyttet av retten til ytringsfrihet i den norske Grunnloven, angriper politiets tilstedeværende representanter under deres utføring av sitt oppdrag med å opprettholde ro og orden. Dette er et svært bekymringsverdig utviklingstrekk som man nå har sett over flere år.

Angrep mot politiet og deres myndighetsutøvelse er et økende problem også ut over de nevnte organiserte angrepene for å stanse markeringer. Dette illustreres ved at man nå er i en situasjon hvor over halvparten av norske politifolk frykter vold og trusler mot seg selv eller sin familie, utelukkende på bakgrunn av at de arbeider som politi. Dette er svært bekymringsfullt, og det er grunn til å frykte for rekrutteringen til politiyrket dersom denne utviklingen fortsetter.

Forslagsstillerne vil aldri akseptere en situasjon hvor statens voldsmonopol utfordres, og at politifolk ikke får utført sitt samfunnsoppdrag av frykt for represalier fra kriminelle. Statens voldsmonopol og politiet som håndhever av lov og orden er fundamentalt i vårt liberale demokrati. Taper samfunnet denne kampen, har man heller ikke evnen til å hegne om andre viktige verdier, fordi man har mistet evnen til i ytterste konsekvens å håndheve lover og rettsavgjørelser ved tvang. Dersom samfunnet taper denne kampen, vil også staten i ytterste konsekvens miste evnen til å beskytte borgerne, noe som er en del av fundamentet for statens legitimitet.

Man skal ikke se lenger enn til vårt naboland Sverige for å kunne se hvilke mulige konsekvenser en slik videre utvikling vil kunne få i praksis. De skildringene og bildene som kommer fra flere svenske byer, er slike man forbinder med krigssoner, og det er skremmende å observere dette i vårt naboland. Norge er heldigvis ikke der svenskene nå befinner seg, av flere grunner, men forslagsstillerne mener det er all mulig grunn til å ta utviklingstrekkene på alvor og reagere før situasjonen kommer ut av kontroll slik som i Sverige. Det er herunder verdt å merke seg at skjerpede straffer for vold mot politiet er en del av den svenske regjeringsplattformen.

Forslagsstillerne mener det må sendes et klart og tydelig signal, både til de kriminelle som forsøker å utfordre statens maktapparat, og til de menn og kvinner som til daglig tjenestegjør som norsk politi. Til de kriminelle er signalet at man aldri vil akseptere deres forsøk på å utfordre statens ordensmakt og myndighetsutøvelse, og at slike forsøk vil bli møtt med streng avstraffelse. Til samfunnets dyktige polititjenestepersoner er signalet at fellesskapet ivaretar og beskytter dem under utførelsen av deres kritisk viktige samfunnsoppdrag.

Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn fremme forslag om en kraftig heving av strafferammene for vold og trusler mot offentlige tjenestepersoner. De aktuelle bestemmelsene for forslaget er straffeloven § 155, § 155 a, § 155 b og § 155 c. Forslagsstillerne fremmer med dette et anmodningsvedtak med mål om at det da i regjeringens arbeid med lovforslaget også utarbeides klare og utvetydige lovforarbeider som gjenspeiler den politiske viljen til å straffe denne typen lovovertredelser langt strenger enn i dagens rettspraksis.

Den problematikken som har foranlediget det foreliggende representantforslaget, er sammensatt, og den må finne sin løsning gjennom bruk av flere virkemidler. Forslagsstillerne er dog ikke i tvil om at en kraftig skjerpelse av straffene for denne typen lovbrudd er et riktig og viktig grep for å møte den negative utviklingen man ser.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovendringer som sikrer en kraftig skjerpelse av straffene for vold og trusler mot offentlige tjenestepersoner.

18. januar 2023

Per-Willy Amundsen

Sylvi Listhaug