Representantforslag om nytt ferjesamband mellom Aure og Hitra med pilotprosjekt for flytende ferjekaier og autonome ferjer

Dette dokument

  • Representantforslag 95 S (2022–2023)
  • Fra: Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Sylvi Listhaug, Sivert Bjørnstad, Helge André Njåstad, Himanshu Gulati og Silje Hjemdal
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge er avhengig av verdiskaping som knytter seg til bærekraftig bruk og utnyttelse av havets areal og ressurser. Her har kysten av Nordmøre og Trøndelag allerede en solid posisjon, med mange muligheter til å være verdensledende. Dette fordrer imidlertid at man blir mer attraktiv og mindre sårbar som bo- og arbeidsmarkedsregion.

Det har blitt lagt ned en betydelig innsats i regi av Midt-Norsk Fergeallianse AS, kommuner og næringslivet på begge sider av Trondheimsleia for å etablere et fylkeskommunalt ferjesamband mellom Kjørsvikbugen i Aure i Møre og Romsdal, og Laksåvika på Hitra i Trøndelag. Realisering av ferje mellom Aure og Hitra vil i så måte være et rimelig, men avgjørende bidrag for å oppnå det som hele nasjonen vil ha nytte av.

Ferje mellom Aure og Hitra vil også bli meget viktig for øyregionen beredskapsmessig. Øyregionen har per i dag ingen andre alternative utfartsveier hvis det skulle oppstå situasjoner i Hitratunellen/Lakseveien som vil kreve en lengre stenging. Ferjesamband mellom Aure og Hitra med eksempelvis 50 personbilenheter (PBE) og muligheten for ekstraferje vil i så måte være et godt beredskapsmessig tiltak for øyregionen.

Det er også betydelige transportbehov mellom Hitra og Nordmøre, der det i dag er timevis med omkjøring, på relativt smale og dårlige veier. Et nytt ferjesamband vil derfor også ha svært stor næringsmessig positiv effekt og knytte to viktige næringsregioner tettere sammen.

Det er planlagt et FoU-prosjekt med flytende ferjekaier på dette nye sambandet. Flytende ferjekaier har kommet langt i planleggingen og er realistisk. Dette bør gjennomføres som et pilotprosjekt, og dette sambandet egner seg meget godt for dette. Likeså burde det kunne vurderes autonome ferjer på dette sambandet, som kunne blitt et godt grunnlag i et FoU-prosjekt som en pilot.

Prosjektet med nytt ferjesamband mellom Aure og Hitra gir en meget god mulighet til ett pilotprosjekt og FoU-prosjekt for flytende ferjekaier og autonome ferjer. Det er nå på tide å gå ett steg videre i utviklingen og bruken av denne teknologien. Flytende ferjekai burde man få på plass raskt i dette sambandet. Autonome ferjer vil nødvendigvis ta noe mer tid, men sambandet burde bli satt i gang med konvensjonelle ferjer raskest mulig, for så å fase inn autonome ferjer når dette er klart til utprøving i prosjektet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for et nytt ferjesamband mellom Aure og Hitra som et FoU-prosjekt, med fokus på flytende ferjekaier og mulig forsøk med autonome ferjer. Stortinget ber videre om at det nye ferjesambandet blir lagt inn i inntektssystemet til Møre og Romsdal fylkeskommune og Trøndelag fylkeskommune snarest mulig etter at prosjektet er klart.

18. januar 2023

Frank Edvard Sve

Morten Stordalen

Sylvi Listhaug

Sivert Bjørnstad

Helge André Njåstad

Himanshu Gulati

Silje Hjemdal