Representantforslag om et enklere og mer forbrukervennlig regelverk for gavekort

Dette dokument

  • Representantforslag 122 S (2022–2023)
  • Fra: Mona Fagerås, Grete Wold og Kathy Lie
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det finnes mange ulike former for gavekort, både for spesifikke butikker, for et kjøpesenter som helhet eller helt generelle. Gavekort kan være et beløp å handle for eller brukes til en opplevelse. Mange opplever å få et gavekort som de ikke får brukt fordi de ikke har vært oppmerksomme på utløpsdatoen, som varierer fra kort til kort. Noen ganger kan det være umulig for forbrukeren å få brukt kortet i tide på grunn av sykdom eller utenlandsopphold. Hvis det ikke er opplyst på kortet eller i medfølgende dokumenter, så er minste utløpstid 3 år. Forslagsstillerne mener det bør være en standard minste gyldighetstid på gavekort for å gi forbrukerne forutsigbarhet med hensyn til varen de kjøper og sluttbrukeren som mottar det.

I det siste har det også vært saker i media om at enkelte kortselskaper trekker gebyr fra kortet mens det ligger ubrukt i skuffen din. Gavekort har en egen forbrukerpolitisk dimensjon fordi det ikke er den som kjøper kortet, som skal bruke det. Hvis man kjøper et gavekort pålydende kr 1 000, er det fordi man vil gi bort kr. 1 000, ikke et mindre beløp fordi gavekortselskapet belaster det med månedsgebyrer. Forslagsstillerne mener dette bør forbys, og at gjeldende regler for gavekortet må fremkomme tydelig på selve kortet slik at sluttbrukeren er tilstrekkelig opplyst om vilkårene.

Forslagsstillerne mener også at andre typer gebyrer på gavekort bør reguleres. For eksempel belaster enkelte aktører gavekortet med transaksjonsgebyr ved bruk, og med gebyrer for å få opplyst saldo på kortet. Disse tjenestene mener forslagsstillerne bør være en del av servicen fra de som selger gavekort.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å standardisere utløpstiden for alle gavekort, også digitale, inkludert å vurdere en minstetid på 3 år.

  • 2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige endringer i lov eller forskrift som forbyr gavekortutsteder å trekke gebyr fra kortet etter at det er solgt og overlevert til kunden.

  • 3. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige endringer i lov eller forskrift for å innføre plikt til at de avtalerettslige prinsippene som gjelder for gavekortet, synliggjøres på selve kortet.

8. februar 2023

Mona Fagerås

Grete Wold

Kathy Lie