Representantforslag om helsepersonell med utdanning fra land utenfor EØS raskt i arbeid

Dette dokument

  • Representantforslag 180 S (2022–2023)
  • Fra: Seher Aydar og Hege Bae Nyholt
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge opplever en så alvorlig mangel på helsepersonell at selv i de store byene har sykehusene og kommunene utfordringer med å rekruttere tilstrekkelig personell til å drive forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Både helseforetakene og kommunene brukte i 2022 over en milliard kroner hver på innleie av vikarer.

Samtidig er det et stort antall sykepleiere, leger, farmasøyter, jordmødre, bioingeniører og andre grupper helsepersonell bosatt i Norge som ikke får brukt kompetansen sin, fordi utdanningen deres er tatt i land utenfor EØS og veien til å få den godkjent er lang og kostbar.

For at personer med helseutdanning utenfor EØS skal få autorisasjon til å jobbe i Norge, må de, etter å ha fått utdanningen sin vurdert av Helsedirektoratet, bestå språkprøve på B2-nivå, gjennomføre og bestå kurs i nasjonale fag, gjennomføre og bestå kurs i legemiddelhåndtering og gjennomføre og bestå fagprøve. Søker har tre forsøk per kurs på å bestå kurs i nasjonale fag, kurs i legemiddelhåndtering og fagprøve.

Veien til norsk autorisasjon er for mange uoversiktlig og byråkratisk. Kursene og prøvene er svært kostbare. Eksempelvis koster fagprøven for leger nesten 50 000 kroner og kurs i legemiddelhåndtering 25 000 kroner. For leger vil bare kurs- og prøveavgifter beløpe seg til mer enn 100 000 kroner. For mange er dette en uoverstigelig barriere.

Forslagsstillerne er kjent med at det kommer en rapport fra Helse- og omsorgsdepartementet i løpet av året som skal se på forenklinger av prosessen mot autorisasjon for helsearbeidere med utdanning fra land utenfor EØS. Det er positivt, da denne oppleves som byråkratisk og vanskelig for mange. Men de økonomiske barrierene må også gjøres noe med, da de er til hinder for at helsepersonell landet sårt trenger, kan bruke kompetansen sin.

Forslagsstillerne viser til at veien til autorisasjon er gratis i Sverige, sett bort ifra en avgift på 870 kroner.

Kompetansen Norge trenger, finnes, men brukes ikke. Å sikre at folkene med denne kompetansen kommer i arbeid på rett nivå, vil gi stor gevinst.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at helsepersonell som er utdannet utenfor EØS og bosatt i Norge, får mulighet til å ta kostnadsfritt del i et løp som leder til kvalifisering til norsk autorisasjon, mot at de inngår avtale om arbeid i en angitt bindingstid ved offentlig sykehus eller i kommunehelsetjenesten.

28. mars 2023

Seher Aydar

Hege Bae Nyholt