Representantforslag om opptrappingsplan for landbruket før sommeren

Dette dokument

  • Representantforslag 185 S (2022–2023)
  • Fra: Olaug Vervik Bollestad, Dag-Inge Ulstein og Kjell Ingolf Ropstad
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Landbruket trenger forutsigbarhet i driften. Den alvorlige og urolige situasjonen i verden viser med tydelighet at det er viktig å legge til rette for økt selvforsyningsgrad i Norge. For å få til dette må produksjonen økes, men mange av de tiltakene som er nødvendige for å øke produksjonen, krever store og langsiktige investeringer. Bøndene på hver enkelt gård må ha trygghet for at investeringene lønner seg på lang sikt, og generasjonen som står på trappene til å ta over, må vite at de får en lønn som står i stil til arbeidet. Bondevennen presenterte i november 2022 tall fra statsforvalteren i Rogaland, der det fremgår at 20 pst. av bøndene i fylket gir seg innen 15 år – uten at noen tar over driften. Det er helt avgjørende at det nå må skje en endring, slik at neste generasjon bønder får fremtidstro på næringen.

Det var derfor gledelig at det i Hurdalsplattformen ble slått fast at regjeringen skulle «[l]eggje fram og gjennomføre ein opptrappingsplan for trygg matproduksjon på norske ressursar». En tidfestet plan for å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper er helt nødvendig. Det som er langt mindre gledelig, er at denne planen foreløpig ikke er lagt frem. Lovnaden ble altså gitt i oktober 2021. Videre vedtok Stortinget ved behandlingen av statsbudsjettet for 2022 følgende, jf. Vedtak nr. 35 (2021–2022) pkt. 29:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en forpliktende og tidfestet plan i løpet av 2022 for å tette inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet. Inntektsgapet skal tettes uavhengig av bruksstørrelse, produksjon og landsdel».

I 2022 kom det imidlertid aldri noen plan. Nå er en godt inne i 2023, men statsråden fra Senterpartiet vil ikke engang svare på når opptrappingsplanen kommer. Dermed skyver regjeringen landbruket ut i fortsatt usikkerhet. Det er uholdbart når drift og investeringer skal planlegges fremover.

I noe tid har regjeringen vist til at de ville vente på Grytten-utvalgets rapport før de kom med en opptrappingsplan. Men regjeringen kan ikke gjemme seg bak denne unnskyldningen lenger. Rapporten ble levert i oktober 2021, og høringsfristen gikk ut i januar 2023. Tallene er klare, men opptrappingsplanen er altså fortsatt ikke lagt frem. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag varslet betimelig den 14. desember 2022:

«En klar og tydelig opptrappingsplan for matproduksjon må til for at bonde og forbruker skal få tillit til at regjeringen tar matsikkerhet og verdiskapning på alvor inn i framtida.»

Dette er forslagsstillerne enig i og krever nå at regjeringen følger opp.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme en tidfestet opptrappingsplan for landbruket i løpet av vårsesjonen 2023.

29. mars 2023

Olaug Vervik Bollestad

Dag-Inge Ulstein

Kjell Ingolf Ropstad