Representantforslag om en supplerende utredning av skatteutvalgets forslag til skattelegging av bolig og fast eiendom

Dette dokument

  • Representantforslag 214 S (2022–2023)
  • Fra: Mudassar Kapur, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten
  • Sidetall: 1

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

I desember 2022 la skatteutvalget (Torvik-utvalget) fram NOU 2022:20 Et helhetlig skattesystem. Utredningen ble sendt på høring med frist i april 2023. Utvalget foreslår flere endringer i skattleggingen av bolig og fast eiendom. Utvalget vurderer likevel i begrenset grad konsekvensene forslagene samlet sett kan ha for boligmarkedet og leiemarkedet. Utvalget foreslår å skattlegge inntekt lavere og boligverdier og utleie høyere. Det bør vurderes hvordan dette kan påvirke ulike inntektsgruppers mulighet til å eie egen bolig og komme inn på boligmarkedet. Konsekvensene for lavinntektsfamilier i pressområder med høye boligpriser bør også vurderes. Tilsvarende bør konsekvensene for leiemarkedet vurderes, hvordan omleggingen kan påvirke både etterspørselen etter og tilgangen på leieobjekter. Et slikt kunnskapsgrunnlag kan være nyttig for oppfølgingen av utvalgets rapport og bidra til å opplyse samfunnsdebatten.

Andelen av husholdningers inntekter som går til boligkostnader, er økende. Ifølge Pengepolitisk rapport 4/22 er andelen som går til å betjene renter og avdrag, forventet å øke til et historisk høyt nivå. I denne situasjonen er det ekstra viktig med god kunnskap om hvilke konsekvenser utvalgets forslag kan få.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen utrede hvordan skatteutvalgets forslag til endringer i skattleggingen av bolig og fast eiendom kan påvirke leiemarkedet og tilgangen på leieobjekter.

  • 2. Stortinget ber regjeringen utrede hvordan skatteutvalgets forslag til endringer i skattleggingen av bolig og fast eiendom kan påvirke boligmarkedet og ulike inntektsgruppers mulighet til å eie egen bolig.

30. mars 2023

Mudassar Kapur

Heidi Nordby Lunde

Helge Orten