Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Ot.prp. nr. 17 (1998-99), Innst. O. nr. 42 (1998-99), beslutning. O. nr. 49 (1998-99), beslutning. L. nr. 3 (1998-99), beslutning. O. nr. 55 (1998-99)

  • Forslag fremmet under debatt og vedtak i odelstinget

    Forslag nr. 4 fra Valle, Ågot på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    I lov av 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her, gjøre følgende endringer:

    § 5 tredje ledd skal lyde:

    For øvrig gjennomføres loven av Kongen, departementet, Flyktningnemnda, Utlendingsdirektoratet, politiet og andre offentlige myndigheter. Dersom det ikke fremgår direkte av loven, bestemmer Kongen hvilke oppgaver og hvilken myndighet de ulike offentlige instanser skal ha etter loven.

    § 38 tredje ledd skal lyde:

    Vedtak truffet av politiet eller utenriksstasjon kan påklages til Utlendingsdirektoratet. For øvrig kan følgende vedtak påklages til Flyktningnemnda:

    1. Avslag på søknad om asyl som verken er innvilget med asyl eller tillatelse etter § 8 annet ledd (opphold på humanitært grunnlag), eller som bare er innvilget med tillatelse etter § 8 annet ledd.
    2. Avslag på søknad om familiegjenforening fra riket fra asylsøkers familiemedlem som ikke selv søker asyl.
    3. Avslag på søknad om avledet flyktningstatus for flyktningens nære familie, jfr. § 17 tredje ledd.
    4. Avslag på søknad om reisebevis for flyktning.
    5. Avslag på søknad om utlendingspass som omfattes av søknad om asyl.
    6. Vedtak om at overføringsflyktning ikke gis status som flyktning, jfr. § 21 annet ledd.
    7. Tilbakekall av innvilget asyl og i denne forbindelse tilbakekall og avslag på søknad om fornyelse av utlendingens arbeidstillatelse eller oppholdstillatelse, og tilbakekall og bortfall av bosettingstillatelse.
    8. Tilbakekall og avslag på søknad om fornyelse av arbeidstillatelse eller oppholdstillatelse når første gangs tillatelse er gitt etter § 8 annet ledd på grunnlag av søknad om asyl.
    9. Tilbakekall og bortfall av bosettingstillatelse når første gangs tillatelse er gitt etter § 8 annet ledd på grunnlag av søknad om asyl.
    10. Avslag på søknad om fornyelse av reisebevis for flyktning og inndragning av slikt dokument.
    11. Avslag på søknad om fornyelse av utlendingspass og inndragning av slikt dokument, når første gangs søknad ble innvilget sammen med søknad om asyl.
    12. Vedtak om at § 15, som gir beskyttelse til utlendinger som risikerer forfølgelse, ikke er til hinder for å utvise en utlending.

    § 38a, 38b og 41:

    De steder hvor det i Innst. O. Nr. 42 (1998-99) står Utlendingsnemnd byttes dette ut med Flyktningnemnda.

    § 38 b annet ledd skal lyde:

    Saker der vilkårene for å omgjøre Utlendingsdirektoratets vedtak åpenbart må anses å foreligge, samt klager som må anses åpenbart grunnløse, kan avgjøres av leder alene.

    § 38 b fjerde ledd skal lyde:

    Klager som anmoder om det, skal som hovedregel ha rett til å møte og uttale seg. Klagers advokat eller annen representant for klager kan møte sammen med klager. Også andre kan gis adgang til å møte og avgi uttalelse.

    Forslag nr. 5 fra Valle, Ågot på vegne av Sosialistisk Venstreparti


    For å bedre asylsøkeres rettssikkerhet ber Stortinget Regjeringa vurdere å opprette et kompetansesenter på virkningene av tortur, samt for behandling av traumer og skader som følge av tortur.