Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Prop. 90 L (2015-2016), Innst. 391 L (2015-2016), Lovvedtak 102 (2015-2016), Lovanmerkning 1 (2015-2016)

  • Forslag fremmet under første behandling

    Forslag nr. 27 fra Pedersen, Helga på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet


    I utlendingsloven gjøres følgende endringer:
    § 9 første ledd skal lyde:
    Utlendinger må ha visum til Norge for å kunne reise inn i riket, med mindre Kongen i forskrift har gjort unntak fra dette kravet. En utlending som er på norsk grense og som søker beskyttelse (asyl) etter reglene i kapittel 4, eller for øvrig gir opplysninger som tyder på at vernet mot utsendelse etter § 73 vil komme til anvendelse, har likevel rett til innreise uten visum, med mindre
    a) det foreligger en krisesituasjon med ekstraordinært høye ankomster, og Kongen i statsråd på den bakgrunn har besluttet at det etter individuelle vurderinger kan treffes vedtak på grensestedet om å nekte realitetsbehandling av asylsøknader, eller
    b) utlendingen ankommer grensen mot nordisk nabostat og Kongen i statsråd har truffet beslutninger som nevnt i § 32 femte ledd om å nekte realitetsbehandling av asylsøknader fremmet på grensen mot den aktuelle nordiske nabostaten.

    Forslag nr. 28 fra Pedersen, Helga på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet


    § 9 nytt sjette og sjuende ledd skal lyde:
    Beslutninger som treffes av Kongen i statsråd i medhold av første ledd bokstav a, skal fortrinnsvis gjelde for to uker og maksimalt seks uker. Det gjelder ikke plikt til forhåndsvarsling etter forvaltningsloven § 37. Beslutningene kan bare fornyes én gang, men ytterligere én gang dersom behovet oppstår når Stortinget ikke er samlet.
    Avgjørelse om tillatelse til innreise etter første ledd bokstav a og b kan treffes av politiet og anses ikke som enkeltvedtak.

  • Forslag fremmet under andre behandling

    Forslag nr. 1 fra Schou, Ingjerd Schie på vegne av Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne


    Lovvedtaket bifalles ikke.

    Anmerkning:
    Under A antas følgende bestemmelser å skulle endre slik:

    Romertall III skal lyde:
    I lov 19. juni nr. 65 om norsk statsborgerskap (statsborgerloven) gjøres følgende endringer:
    § 16 skal lyde:
    For søkere som er statsløse gjelder ikke vilkårene i § 7 første ledd bokstav b, e og h. Statsløs søker som på søknadstidspunktet har fylt 18 år, må likevel ha oppholdt seg i riket de siste tre årene med oppholdstillatelser av minst ett års varighet. Oppholdstid eller flere søknadsperioder medregnes i treårsperioden.
    Søkere som ved egen handling eller unnlatelse har valgt å være statsløs, eller som på en enkel måte kan bli statsborger av et annet land, omfattes ikke av paragrafen her.

    Nytt romertall IV skal lyde:
    1. Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.
    2. Kongen kan fastsette overgangsregler.