Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Prop. 133 S (2015-2016), Innst. 412 S (2015-2016)

  • Forslag nr. 7 fra Lundteigen, Per Olaf på vegne av


    Stortinget legger til grunn at 'økt matproduksjon på norske ressurser' betyr at planteproduksjonen i Norge må øke, og at kornimporten må reduseres.

    Forslag nr. 8 fra Hansson, Rasmus på vegne av Miljøpartiet De Grønne


    Prop. 133 S (2015-2016) (Jordbruksoppgjøret 2016 m.m.) sendes tilbake til regjeringen, og Stortinget ber regjeringen innlede nye forhandlinger med jordbrukets organisasjoner og legge frem et nytt oppgjør i tråd med følgende prinsipper:

    - Stortinget ber regjeringen sikre en utvikling i tråd med ressursgrunnlaget ved å påbegynne en gradvis gjeninnføring av toppavgrensingene på husdyrtilskuddet, arealtilskuddet og distriktstilskuddet til frukt, bær og grønnsaker. Utflatningen av avtakende tilskuddssatser ved økende driftsomfang reverseres og kvotetaket i melkeproduksjonen senkes.
    - Den samlede rammen for oppgjøret økes til 850 millioner kroner.
    - Det stimuleres til en bruksstruktur i samsvar med lokalt ressursgrunnlag ved å sette rimelig tilgang på lokale fôrressurser som krav for å motta støtte til store nyinvesteringer over jordbruksoppgjøret.
    - Stortinget ber regjeringen trappe opp utmarksbeitetilskuddet for alle dyreslag slik at det gir like stort tilskudd pr. fôrenhet som fôrproduksjon på fulldyrka mark. Tilskuddet skal gis pr. beitemåned, og det skal etableres en strukturprofil som gir høyest sats for de første dyrene og deretter gradvis avtakende.
    - Målprisen på norsk korn økes med minst 25 øre uten prisnedskriving.
    - Målprisene på poteter, grønnsaker og frukt økes.
    - På post 74.14 økes satsen for 1 til 16 melkekyr og satsen for 1 til 100 sau.
    - Utmarksbeitetilskuddet til kyr, storfe og hest, sau, lam og geit økes med sterkest økning i utmarksbeitetilskuddet for storfe.
    - Arealtilskudd for grovfôr økes.
    - Tilskudd til økologisk jordbruk over post 74.20 økes kraftig.
    - Arealtilskudd til grønnsaker, frukt og bær økes.
    - Arealtilskudd til grovfôr økes.
    - Hele bevilgningen til tilskudd til pelsdyr på post 77.14 fjernes.