Interpellasjon fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Interpellasjon nr. 12 (2016-2017)
Om den autoritære utviklingen i Tyrkia og å legge press på presidenten for å få opphevet unntakstilstanden og løslatt 11 parlamentsmedlemmer fra det prokurdiske partiet HDP
Oversendt regjeringen: 21.12.2016
Fremsatt av: Bård Vegar Solhjell (SV)
Besvart: 31.01.2017 av utenriksminister Børge Brende

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): 4. november 2016 arresterte tyrkiske myndigheter 11 parlamentsmedlemmer fra det prokurdiske partiet HDP. Disse arrestasjonene er et nytt steg i en svært alvorlig autoritær utvikling i Tyrkia. Siden det mislykkede kuppforsøket i juli, har over 36 000 mennesker blitt arrestert, tv-stasjoner og viktige opposisjonsaviser har blitt stengt og unntakstilstanden er fortsatt opprettholdt. En så alvorlig autoritær dreining hos et alliert land kan ikke forbigås uten reaksjon. Det er viktig at vi som politikere er tydelige i vår protest mot den autoritære vendingen i Tyrkia generelt og arrestasjonen av våre tyrkiske kolleger spesielt. Men i tillegg til å uttrykke bekymring er det avgjørende at europeiske ledere faktisk gjør noe for å bedre situasjonen.
Hvilke konkrete initiativ tar utenriksministeren for å legge press på Erdogan, slik at parlamentsmedlemmene blir løslatt og unntakstilstanden i landet oppheves?

Les hele debatten