Oskar J. Grimstad (FrP): Som eksempelet i begrunnelsen under viser, vektlegger NVE mulige, fremtidige, ikke dokumenterte negative effekter for å kreve konsesjonsbehandling av et minikraftverk.
I hvor stor grad skal slike "potensielle" fremtidige effekter ligge til grunn for NVEs saksbehandling og synes statsråden dette er et godt prinsipp?
Begrunnelse
Undertegnede er gjort kjent med Holtan Kraftverk søknad om et minikraftverk i Fauske kommune. I sin begrunnelse for at dette kraftverket er konsesjonspliktig skriver NVE blant annet:
"- Ved befaring ble det ikke funnet rødlistearter. ... Det heter også at det kan finnes sjeldne og/eller rødlistede arter som ikke er påvist. NVE mener at området kan ha potensial for funn av rødlistearter.
- Selv om det er slik at området langs fallstrekningen i mindre grad blir benyttet i friluftssammenheng, mener NVE at øvre del av utbyggingstrekningen bør kunne inngå i turvandring med utgangspunkt fra Fauske tettsted. NVE må da legge til grunn at området kan ha potensial for turgåing og utøvelse av friluftsliv selv om bruken i dag er mer begrenset."
Disse punktene fører til konklusjonen:
"Allmenne interesser er således negativt berørt i en slik grad at tiltaket behøver konsesjon i medhold av vannressursloven".