Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Vaktvirksomhetsloven ble endret i 2009, med tanke på krav til utdanning for personer som utfører vakttjeneste. Endringene trådte i kraft 1. april 2012. Endringene skaper problemer for frivillige organisasjoner, fordi man ikke kan bruke frivillige vakter, men kun vakter med godkjent utdanning.
Kan statsråden redegjøre for hvilke konsekvenser lovendringen har fått for frivillige organisasjoner når det gjelder kravet til utdanning?
Begrunnelse
Endringene i vaktvirksomhetsloven som trådte i kraft 1. april dette år, hadde til formål å forbedre innholdet i vaktutdanningen samt styrke kontrollmulighetene med vakt/vekterbransjen, noe som er viktig for å gi brukerne et trygt og forsvarlig tilbud. Et av tiltakene var å skjerpe krav til utdanning for personer som utfører vakttjeneste. Dette er noe vi i KrF er enig i, fordi det er viktig med en felles plattform for å sikre at vakttjenesten utføres på en forsvarlig måte. Utdanning vil sikre at hensynet til de som utfører vakttjeneste blir ivaretatt, samt brukerne.
Selv om krav til utdanning i utgangspunktet er positivt, har vi fått signaler om at loven har skapt problemer for frivillige organisasjoner spesielt med tanke på kravet til utdanning. Det kan synes som om det burde være en større differensiering når det gjelder krav til utdanning når det gjelder egenvakthold.