Terje Breivik (V): Hvilke konkrete konsekvenser vil det få for norsk banknæring og norske småbedrifter dersom regjeringen avstod å bruke politisk kapital og ressurser på å forhandle med EU for å stille strengere krav til smb-utlån, men heller innførte de samme bestemmelsene som i EU om redusert kapitalkrav for små og mellomstore bedrifter i norsk regelverk?
Begrunnelse
Finansministeren fastsatte 21. august en forskrift hvor hun slår fast at norske myndigheter ikke vil følge EU-forordningens lettelser i kapitalkrav for utlån til små og mellomstore bedrifter, også kalt smb-rabatten.
Norge må dermed bruke politisk kapital og ressurser på å forhandle med EU for å stille strengere krav til smb-utlån. Finansministerens begrunnelse er at hun ikke vil
«[...] svekke bankenes soliditet gjennom å sette lavere kapitalkrav enn det som følger av bankenes egne risikomodeller».
Jeg ber på denne bakgrunn finansministeren opplyse om, i prosentpoeng, hvor mye norske bankers rapporterte kjernekapitaldekning (basert på nyeste tilgjengelige tall) vil bli redusert med hvis smb-rabatten skulle bli innført iht. forordningen.
Jeg ber også finansministeren opplyse hvilke forskjeller i rentebetingelser i prosentenheter og kroner en bedrift isolert sett vil kunne oppnå på et lån på 10 millioner kroner hos henholdsvis en norsk bank uten SMB-rabatt og en utenlandsk bank med smb-rabatt dersom hele «rabatten» overveltes kunden. Jeg ber finansministeren gjøre en illustrativ beregning hvor det legges til grunn samme forutsetninger om fundingkost, krav til egenkapitalavkastning m.m.
Jeg viser videre til finansministerens svar på mitt spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 931 om konsekvensene av at regjeringen avviser å innføre smb-rabatten i EUs forordning om nye kapitalkrav. Finansministeren unnvek der å svare konkret og tallfestet på problemstillingene. Jeg tillater meg derfor å stille et mer konkret spørsmål og ber om et mer opplysende svar.