Skriftlig spørsmål fra Åsmund Aukrust (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:1151 (2017-2018)
Innlevert: 12.03.2018
Sendt: 13.03.2018
Besvart: 19.03.2018 av statsminister Erna Solberg

Åsmund Aukrust (A)

Spørsmål

Åsmund Aukrust (A): Justisministeren la 9. mars ut et bilde av tungt maskerte islamistiske krigere, men teksten «AP mener terroristens rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet» med underteksten «LIK OG DEL».
Står statsministerens bak budskapet?

Begrunnelse

Sylvi Listhaug har 139 873 følere på sosiale medier. Under hennes tekst er det en serie hatefulle ytringer mot Arbeiderpartiet og mot muslimer. Budskapet til justisministeren kan være med å bygge opp en konspirasjon om at Arbeiderpartiet støtter islamistisk terror, dette forsterkes ved at innvandringspolitisk talsperson i FRP skriver på twitter at de som støtter opposisjonen er «terrorvennlig».

I Norge har vi erfaring med at konspirasjoner og påstanden om at Arbeiderpartiet støtter islamsk terror kan få de aller verste konsekvenser.

Det har i mediebildet vært stille fra statsministeren og resten av regjeringen, og jeg vil derfor ha svar på om justisministerens budskap deles av statsministeren, eller om hun vil ta avstand fra sin egen minister.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Jeg har flere ganger sagt at posten var over grensen for hva som er akseptabelt for politisk debatt, og et for kraftig angrep på Arbeiderpartiet.

Terrorhandlingene som rammet regjeringskvartalet og Utøya den 22. juli angår oss alle. Det som skjedde må aldri glemmes og vi har fortsatt mange lærdommer å hente. Terrorhendelsen rammet AUF og Ap på grusomste vis. Fortsatt sliter mange med traumer og skader på grunn av terroristens handlinger. Jeg forstår også at støttegruppene og de overlevende fra 22. juli reagerte på Sylvi Listhaugs post på Facebook.

Jeg har sagt unnskyld på vegne av regjeringen. Statsråd Jan Tore Sanner har på regjeringens vegne sagt unnskyld fra Stortingets talerstol. Sylvi Listhaug har også gitt en uforbeholden unnskyldning, og posten er slettet.