Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1241 (2017-2018)
Innlevert: 03.04.2018
Sendt: 03.04.2018
Besvart: 09.04.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Hvilken fremdrift kan vi forvente på regjeringens videre arbeid med flerbruksfartøy, og har statsråden nå fått ryddet i problemstillingene tilstrekkelig til å vurdere om der er behov for en endring i forskrift, regelverk eller lovverk for å gjøre arbeidsmiljøloven gjeldende for petroleumsrelaterte aktiviteter fra fartøyer på norsk sokkel?

Begrunnelse

SAFETEC har på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet kartlagt utviklingstrekk i petroleumsvirksomheten og bruken av flerbruksfartøy på norsk sokkel. Rapporten ble levert 8. februar 2018, og den peker på flere HMS og regelverks-svakheter, og at en kan forvente en økning i bruk av slike fartøy. Rapporten gir et ryddig bilde av situasjonen på norsk sokkel, og bør kunne samle partene til en felles virkelighetsoppfatning. I debatten ved Stortingets behandling av Dokument 8:61 S (2016–2017) var statsråden avventende i sine svar, men varslet at flere konklusjoner vil komme når en hadde fått kartlagt en felles virkelighetsoppfatning:

«Vi må først sortere problemstillingene, så får vi se hvordan vi skal følge det opp etter hvert».

I den samme debatten sa statsråden: «Regjeringen vil komme tilbake til dette spørsmålet i stortingsmeldingen om sikkerhet i petroleumsvirksomheten, som etter planen skal legges fram på senvinteren 2018.». Meg kjent har nå regjeringen gått bort fra målet om å avklare spørsmålet om flerbruksfartøy i stortingsmeldingen, og slik blir en endelig avklaring skjøvet ytterligere ut i tid. Det er derfor avgjørende at statsråden avklarer hvilken fremdrift en ser for seg i denne saken.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Den sentrale problemstillingen i denne saken er om grensen for arbeidsmiljølovens virkeområde på sokkelen skal flyttes. Noe som har særpreget denne saken, er den tydelige uenigheten som har vært mellom partene, både om de faktiske forhold og hvilket handlingsrom som foreligger.
Jeg mener at problemstillingen krever at det er best mulig klarhet rundt de faktiske forhold. Og det er et poeng i seg selv at partene er så godt omforent som mulig om situasjonen. Som jeg også opplyste arbeids- og sosialkomiteen om i forbindelse med komiteens behandling av
Dok 8: 61 S (2016–2017), inviterte jeg derfor til et partssammensatt arbeid med dette som mål. Til hjelp i arbeidet, bestilte departementet en ekstern utredning om den faktiske situasjonen. Safetecs rapport, som forelå i februar i år, ble presentert for partene i arbeidsgruppens møte 1. mars. Partene skal komme med sine skriftlige synspunkter til rapporten innen 7. mai. Rapporten vil deretter være ett av flere grunnlag for arbeidsgruppens videre diskusjoner. Arbeidsgruppen har ikke fått noen spesifikk frist for sitt arbeid, men det vil være naturlig å ta sikte på å avslutte arbeidet i løpet av høsten 2018. Regjeringen vil på egnet måte komme tilbake til saken etter dette, jf. også anmodningen fra arbeids- og sosialkomiteen om dette i Innst. 298 S (2016–2017).