Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1372 (2017-2018)
Innlevert: 18.04.2018
Sendt: 18.04.2018
Besvart: 23.04.2018 av helseminister Bent Høie

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): St. Olavs Hospital HF vil ta bort dagambulansen fra Oppdal i seks uker med begrunnelse ferieavvikling og behov for innsparinger. Helsetjenesten i Oppdal og tillitsvalgt for ambulansetjenesten er negative til beslutningen fordi beredskapen vil bli svekket i den travleste feriemåneden med økt befolkningen i kommunen. Kommunelegen reises tvil om vedtaket er forsvarlig ut fra kravet til responstider i akuttmedisinforskriften.
Mener statsråden vedtaket fra St. Olavs Hospital er forsvarlig ut fra kravet til responstid?

Begrunnelse

St. Olavs Hospital HF har allerede redusert ambulansetettheten i Trøndelag, noe som medfører mye omdirigeringer av ambulanser. Vedtaket om å ta bort dagambulansen fra Oppdal i seks uker har ført til sterke reaksjoner både fra kommunen og fra ambulansetjenesten. Oppdal er en stor reiselivskommune med sterk befolkningsøkning på sommeren.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Gjennom St.meld. nr. 43 (1999-2000) Om akuttmedisinsk beredskap (2000) og Stortingets behandling av denne, ble følgende foreslåtte krav til responstider (fra NOU 1998:9 Hvis det haster) gjort veiledende:

•Akuttoppdrag: 12 minutter for 90 pst. av befolkningen i byer og tettsteder og 25 minutter for 90 pst. av befolkningen i grisgrendte strøk.
Målet om responstid har vært veiledende slik at det kan gjennomføres de aller fleste steder i landet, men noen steder må det gjøres tilpasninger på grunn av geografi, spredt bosetting mv. Det er derfor ikke krav om responstid for ambulansetjenesten i akuttmedisinforskriften, slik representant Greni legger til grunn i spørsmålet.

Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Midt-Norge om dagambulansen i Oppdal. Helse Midt Norge opplyser at St. Olavs HF er i dialog med Oppdal kommune om organiseringen av den akuttmedisinske beredskapen i sommer. Det er ikke fattet en endelig beslutning, men saken er drøftet i et innledende møte mellom helseforetaket og kommunens representanter.
Avvikling av lovpålagt ferie er en utfordring i helsetjenesten med tanke på beredskap, og helseforetaket må vurdere hvordan man best kan avvikle ferie for de ansatte og samtidig opprettholde en forsvarlig akuttberedskap. Helse Midt-Norge opplyser at det i slike tilfeller gjøres en vurdering av andre beredskapsressurser som er i området som berøres og hvor raskt de kan være på plass hvis nærmeste lokale ressurs er opptatt. Helse Midt-Norge opplyser at følgende forhold er lagt til grunn i den samlede vurderingen for Oppdal:

• Oppdal er en hytte- og feriekommune som opplever en betydelig økning av folketallet i ferieperioder. Denne økningen er mest uttalt i vinter- og påskeferien, men også i sommerferien.
• Virksomhetsdata for ambulansene i Oppdal fra tidligere år viser noe høyere oppdragsaktivitet under deler av vinteren, men ingen markert økning under sommerferieperioden.
• Oppdal har én døgnambulanse i beredskap dersom man tar bort dagbilen en periode.
• St. Olavs Hospital vurderer det slik at supplerende ambulanseberedskap for kommunen er rimelig god:
o Ambulansehelikoptrene i både Trondheim og på Dombås vil kunne nå Oppdal sentrum på godt under 30 minutter, mens redningshelikopteret på Ørland og ambulansehelikopteret i Ålesund har noe lengre utrykningstid.
o Det er stasjonert akuttambulanser både på Berkåk i Rennebu (36 km unna), på Støren i Midtre Gauldal (71 km unna) og på Sunndalsøra (68 km unna)
• Ambulanseflåten disponeres dynamisk av AMK-sentralene, og ved akutte hendelser og alvorlig sykdom gjelder regelen om at nærmeste ressurs skal ha oppdraget.

Helse Midt-Norge opplyser at St. Olavs hospital legger anbefalingene om responstid til grunn i planleggingen, men at det ikke alltid er mulig å oppfylle det veiledende målet.
Det framgår av innspillet fra Helse Midt-Norge at St Olavs Hospital HF arbeider videre med saken i samarbeid med Oppdal kommune – med godt håp om å komme fram til løsninger for sommeren 2018 som både sikrer forsvarlig ambulanseberedskap og lovpålagt ferie. I dialogen inngår både lokal stasjonsledelse og tillitsvalgte.