Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1402 (2017-2018)
Innlevert: 23.04.2018
Sendt: 23.04.2018
Besvart: 07.05.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Byantikvaren i Oslo og Fortidsminneforeningen er bestyrtet over at den brolegningen fra Bispeallmenningen som er avdekket i samband med utgravningene ved Follobanen, skal destrueres.
Vil statsråden raskt gripe inn i denne prosessen og vurdere mulighetene for å ta vare på hele eller deler av brolegningen, særlig med tanke på planene for et middelaldermuseum i Gamlebyen i Oslo?

Begrunnelse

Funnene i Gamlebyen viser oss høymiddelalderens Oslo i rivende utvikling, i tett kontakt med omverdenen, bygd ut av bevisste aktører med både nasjonale funksjoner og sterk lokal forankring. Det er et Oslo som innbyggerne i dag kan kjenne seg igjen i og identifisere seg med.
Utgravningene bidrar ikke bare til mer kunnskap om Oslos egen historie, men om tidlig byutvikling i Norge, om vanlige folks liv i middelalderen, og byens og innbyggernes rolle i Norges og Nordens historie. Oslo ble utviklet med utgangspunkt i tilgang til sjøen og satsing på sjøgående transport. Det er minst like viktig i dag som for 800 år siden.
Kunnskap og formidling om middelalder-Oslo er viktige verktøy for å styrke den lokal identiteten og for å inspirere dem som bor i Oslo og vil utvikle byen videre. Konservering og bevaring av de fysiske funnene vil gi oslofolk og besøkende en unik mulighet til å gå på, lukte på og ta på middelalderen. vil gi grunnlag for mer forskning, flere turister og nye arbeidsplasser i framtida.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Som ansvarlig kulturminnestatsråd er jeg opptatt av at kulturminner og arkeologiske funn ivaretas til opplysning og glede for interesserte og allmennheten. Når det gjelder funnet av Bispeallmenningen er dette et svært spennende funn, i likhet med mange andre arkeologiske funn som har blitt gjort i forbindelse med utgravningen i traseen for ny Follobane.
Riksantikvaren har pålagt NIKU å ivareta alt trematerialet fra Bispeallmenningen som nå er avdekket. Ikke noe av materialet blir derfor kastet før det er gjort en ny vurdering.
Materialet er dermed midlertidig sikret med tanke på fremtidig konservering og eventuell museal formidling.