Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1584 (2017-2018)
Innlevert: 14.05.2018
Sendt: 15.05.2018
Besvart: 23.05.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Høsten 2015 uttalte en samlet justiskomité følgende merknad: «Personer som det er sannsynliggjort er ofre for menneskehandel bør få permanent oppholdstillatelse, for å sikre at de ikke blir uttransportert til bakmenn og blir utnyttet videre til menneskehandel i andre land.», jf. Innst. 62 S (2015–2016).
Vil statsråden sikre at personer som det er sannsynliggjort at er ofre for menneskehandel får oppholdstillatelse, og når vil det komme en sak til Stortinget om dette?

Begrunnelse

Det haster nå å få på plass et nytt regelverk som i større grad ivaretar ofre for menneskehandel. Norge kan ikke sende personer som utnyttes på det groveste tilbake til bakmenn. NRK.no, datert 13.05.18, viser til en kvinne som er utsatt for menneskehandel nå blir sendt ut av landet tilbake til bakmenn. Det er uakseptabelt.

Et samlet Storting vedtok i forbindelse med behandling av Innst. 62 S (2015–2016) i Stortinget følgende vedtak.

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å gi mennesker, hvor det er sannsynliggjort at de er ofre for menneskehandel, oppholdstillatelse i Norge.»

I Innst. 275 S (2017–2018) fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen har komiteen følgende merknader til vedtaket.

«Komiteen viser til at kommunal- og forvaltningskomiteen i sitt svarbrev av 22. mars 2018 til komiteen har følgende uttalelse om vedtaket: «Komiteen viser til at det i meldingen står følgende: «Kommunal- og forvaltningskomiteen har i Innst. 16 S (2017–2018) ingen merknader til oppfølgingen av vedtak 123.»
Komiteen viser til at komiteen i Innst. 16 S (2017–2018) hadde merknader til vedtaket, under kap. 6 Oppfølging av anmodningsvedtak.
Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at komiteens flertall hadde merknader til gjennomføringen av vedtaket i Innst. 16 S (2017–2018), og ber om at regjeringen retter seg etter denne merknaden og gjennomfører vedtaket i tråd med intensjonen i Stortinget.»
Komiteen viser til uttalelsen om vedtaket i kommunal- og forvaltningskomiteens brev av 22. mars 2018 til komiteen.
Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, har merket seg merknadene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti, jf. Innst. 16 S (2017–2018), hvor det slås fast at «vedtaket innebærer en utredning om ofre for menneskehandel skal få opphold.» Flertallet kan ikke se at vedtaket er gjennomført i henhold til intensjonen, og opprettholder vedtaket.
Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at vedtaket er under oppfølging, jf. brev av 8. januar 2018 fra Justis- og beredskapsdepartementet.»

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Innst. 62 S (2015–2016), som representanten viser til i sitt spørsmål, ligger til grunn for anmodningsvedtak nr. 123 av 7. desember 2015. Jeg velger å forholde meg til vedtakets ordlyd, som er:

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å gi mennesker, hvor det er sannsynliggjort at de er ofre for menneskehandel, oppholdstillatelse i Norge.»

Videre viser jeg til svar fra daværende innvandrings- og integreringsminister Listhaug 15. januar d.å. på skriftlig spørsmål nr. 642 fra representanten Ropstad om samme tema. Jeg kan forsikre representanten om at vedtaket blir fulgt opp i henhold til flertallets merknader, slik at det skal foretas en utredning av muligheten for å gi ofre for menneskehandel opphold, også der de ikke har krav på beskyttelse (asyl) og opphold etter gjeldende regelverk. Jeg har merket meg flertallets merknader i Innst. 16 S (2017–2018) om at tiltakene i Regjeringens handlingsplan ikke kan anses som en tilstrekkelig oppfølging av vedtaket.
Justis- og beredskapsdepartementet har innhentet innspill fra Utlendingsdirektoratet og Politidirektoratet, som danner grunnlag for den videre oppfølgingen av vedtaket. Prosjektet om bistand til ofre for menneskehandel, som er omtalt i svaret på spørsmål nr. 642, ble fullført i februar d.å. I prosjektets sluttrapport gis det en rekke anbefalinger til endringer. Disse anbefalingene gjennomgås nå av departementet, og i oppfølgingsarbeidet vil det blant annet være nødvendig å få innspill fra andre departementer, underliggende etater og tjenesteytere.
Oppholdstillatelse i Norge på grunnlag av menneskehandel reiser en rekke vanskelige problemstillinger, blant annet knyttet til ivaretakelse av ofre, kriminalitetsbekjempelse og fare for misbruk av regelverket. Jeg kan på nåværende tidspunkt ikke anslå nærmere når Regjeringen kan komme tilbake til Stortinget med informasjon om hvordan anmodningsvedtaket følges opp videre.