Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1762 (2017-2018)
Innlevert: 07.06.2018
Sendt: 08.06.2018
Besvart: 18.02.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Hva gjøres på norske sykehus og i NAV-system for at folk som blir foreldre og som ikke føler at de passer inn i den normerte mor-far-barn beskrivelsen skal føle seg bedre ivaretatt, og vil statsråden erstatte begrepet pappaperm skjemaer som man er pliktig å fylle ut med et begrep som er inkluderende?

Begrunnelse

Pappapermisjon er et heteronormativt begrep, det omfatter de fleste familier men ikke alle. Foreldre hvor av ingen er hannkjønn og som blir foreldre må i dag fylle ut skjemaer om pappapermisjon. Dette er lite inkluderende for lesbiske par og også for par som har en forelder som er født som gutt men ikke identifiserer seg som mann.
Så langt undertegnede har funnet ut er fortsatt de fleste skjemaer av den tradisjonelle mor-far-barn varianten, og eksempelvis også 'medmor i pappaperm'.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Hva gjøres på norske sykehus og i NAV-system for at folk som blir foreldre og som ikke føler at de passer inn i den normerte mor-far-barn beskrivelsen skal føle seg bedre ivaretatt, og vil statsråden erstatte begrepet pappaperm skjemaer som man er pliktig å fylle ut med et begrep som er inkluderende?
Innledningsvis vil jeg vise til at "pappapermisjon" er et folkelig uttrykk som er innarbeidet i språket, men som ikke er et formelt begrep. I lovteksten brukes begrepene "mødrekvoten" og "fedrekvoten". I dag må en medmor søke om å ta ut fedrekvoten. Jeg synes at dette er uheldig ettersom begrepene i regelverket og i de ulike skjemaene foreldrene møter, skal reflektere det mangfoldet av parkonstellasjoner og kjønnsidentiteter som finnes i moderne familieliv. Jeg ønsker å gå bort fra begrepsparet "mødre- og fedrekvoten", derfor har denne regjeringen sendt på høring et forslag om bl.a. å endre denne begrepsbruken.
Jeg er glad for at Arbeids- og velferdsdirektoratet skal lanserer en helt ny saksbehandlingsløsning for foreldrepenger. Foreldrene vil kunne levere søknad via nett og få svar umiddelbart. Søknadsdialogen kommer til å være kjønnsnøytral. I stedet for begreper som mor og far, vil søkernes navn bli brukt. Dette er derfor et system som vil passe for alle og ikke diskriminere noen.
Når det gjelder par som blir foreldre på norske sykehus og som ikke passer inn i mor-far-barn-beskrivelsen, viser jeg til at det finnes egne regler for medmor. Når en lesbisk kvinne føder etter assistert befruktning, kan hennes ektefelle, partner eller samboer på nærmere vilkår bli medmor til barnet. Det er utarbeidet et eget skjema om søknad for dette.