Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2102 (2017-2018)
Innlevert: 23.08.2018
Sendt: 24.08.2018
Besvart: 31.08.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Kan utenriksministeren redegjøre for hva hun bygger på når hun anser at den israelske marinens håndtering av saken ikke gir grunnlag for protest men ligger innenfor det man må tåle i henhold til internasjonal rett?

Begrunnelse

Det norskregistrerte og norskeide skipet MS Kårstein ble 29. juli kapret av israelsk marine i internasjonalt farvann utenfor Egypt. Det ble raskt klart at det hadde vært omfattende voldsutøvelse fra soldatenes side mot de 22 personene om bord, hvorav fem var norske statsborgere. Freedom Flotilla holder seg strengt til fredelige midler og menneskene om bord opptrådte i tråd med dette også under den israelske marinens kapring. Av de 22 om bord ble flere, blant andre den 70-årige skipslegen påført ribbeinsbrudd. Elektrosjokkpistoler ble brukt i stor utstrekning, ifølge mannskapet også mot ofrenes hoder. Skipets norske kaptein ble utsatt for svært grov vold inkludert slag, elektrosjokk og drapstrusler av de maskerte israelske soldatene. Mannskapet ble plyndret for sine eiendeler, idet soldatene stjal alt av verdi. De 22 om bord hadde høyst ulik bakgrunn og kom fra 16 forskjellige nasjoner. De er imidlertid samstemte i beskrivelsen av voldsutøvelsen og plyndringen. Det er ingen grunn til å betvile deres framstilling.
Når utenriksministeren ikke har funnet noen grunn til å protestere overfor Israel for disse handlingene, kan det vanskelig forstås som annet enn at utenriksministeren anser at den israelske marinens opptreden ligger innenfor rammen av internasjonal rett. Det er et helt annet syn enn det den svenske utenriksministeren gir uttrykk for.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg viser til mine svar av 8. august og 14. august på skriftlige spørsmål fra representanten Audun Lysbakken, hvor jeg blant annet understreket at vi fra norsk side ved gjentatte anledninger har gjort det klart at stengningsregimet i Gaza må lettes for å tilrettelegge for gjenoppbygging, økonomisk vekst og forbedring av den humanitære situasjonen.
I lys av situasjonen i Gaza, som er under stadig utvikling, kan det likevel ikke uten videre slås fast at Israels sjøblokade som sådan strider mot folkeretten.
Utgangspunktet etter folkeretten er at når en stat har etablert en sjøblokade, har staten også anledning til å stanse og oppbringe nøytrale skip i internasjonalt farvann, dersom det er åpenbart at skipet har til hensikt å bryte blokaden. Folkeretten åpner også for at det under visse vilkår kan anvendes makt dersom mannskapet motsetter seg oppbringelsen.
Jeg ønsker på nytt å understreke at Regjeringen ser med stor bekymring på de humanitære konsekvensene av stengningsregimet i Gaza. Dette er imidlertid et politisk spørsmål som må løses med politiske virkemidler. Det er kun forhandlinger mellom partene som kan legge grunnlaget for en varig løsning på situasjonen.